Terugblik 2016: Groningen boordevol talent › City of Talent

Terugblik 2016: Groningen boordevol talent

Terugblik 2016: Groningen boordevol talent

Terugblik 2016: Groningen boordevol talent

vr, 30 december 2016

De stad en provincie Groningen bruisen van het talent. In 2016 hebben wetenschappers, ondernemers en andere talenten dan ook niet stil gezeten. We zetten de mooiste momenten voor je op een rij.

Wetenschap

Natuurlijk kunnen we het niet over de wetenschap hebben zonder te beginnen met de Nobelprijs voor de scheikunde die Ben Feringa eind dit jaar in de wacht sleepte. Hij won de prijs samen met Jean-Pierre Sauvage uit Frankrijk en James Fraser Stoddart uit Schotland, voor onderzoek naar moleculaire nanomachines. Ben Feringa zei onlangs in een interview: “De collega’s, de ongekende faciliteiten op de Zernikecampus en de mogelijkheden die in Groningen liggen, maken dat wij een sterke concurrentiepositie hebben in de wereld. Ik ben echt trots op Groningen."

In de wetenschap is er naast het grote succes van Feringa enorm veel om trots op te zijn. Zo ontdekten Groningse onderzoekers een nieuwe stamcelmethode, kwamen onderzoekers aan de RUG tot een mogelijke manier om efficiëntere zonnecellen te maken en werd er een alternatief voor epoxyhars ontwikkeld.

Ondernemerschap

In de ranglijsten van 2016 deden Groningse bedrijven het goed. Met vijf Groningse bedrijven in de nationale Innovatie Top 100 2016, zeven bedrijven in de Fast50 en 19 winnende bedrijven bij de FD Gazellen Awards was het afgelopen jaar succesvol voor Groningse ondernemers. Op internationaal niveau werd het Groningse bedrijf HackerOne erkend door Business Insider als een van de 25 meest veelbelovende startups in San Francisco. Lokaal gezien stond Eska dit jaar aan de top: het bedrijf ging er dit jaar met de Groninger Ondernemingsprijs vandoor. Groningse bedrijven weten hun publiek overigens online ook goed aan te spreken; zo blijkt dat de meeste online diensten onder andere vanuit Groningen worden aangeboden.

Vooruitdenkers

Groningen is een plek waar genoeg innovatie te vinden is. Voor vergeetachtige mensen werd bijvoorbeeld de MindMate uitgebracht. Dit is een gadget die mensen waarschuwt wanneer ze hun sleutels of portemonnee dreigen te vergeten wanneer ze de deur uit gaan. Het handige apparaatje werd ontwikkeld door Huib van der Burg, in samenwerking met Lode Holding. Ook vond in oktober de Hack for Energy Hackathon plaats. Dit strijdtoneel voor hackers uit heel Europa zorgde binnen 48 uur voor innovatieve en creatieve oplossingen voor duurzame energietransitie. Ecocoin mocht met de hoofdprijs van 5000 euro voor het beste idee naar huis. Maar er was ook goed nieuws uit Eemshaven. Daar werd namelijk in december het datacentrum van Google geopend. Dit datacentrum draait volledig op duurzame stroom die wordt gegenereerd door 19 windturbines. Google zorgt voor honderden banen, zowel direct als indirect, met de opening van het datacentrum.

Jonge wereldkampioenen

In 2016 waren er veel jonge mensen die bewezen dat Groningen een echte City of Talent is. Zo won de 22-jarige Annemiek Rode de Hannie Schaftprijs. De studente Sociaal Juridische Dienstverlening schreef een scriptie over een methode waarbij gevangenen veel meer betrokken worden bij het dagelijks leven van hun gezin. Dat wereldkampioenen ook uit Groningen komen, bewees de 26-jarige zwemster Ranomi Kromowidjojo. Zij maakte grote indruk toen zij wereldkampioen werd op de 50 meter vrij. Ook de 23-jarige Roel Boomstra mag zichzelf sinds 15 december wereldkampioen noemen: hij won de titel met een indrukwekkend potje dammen.

De jongste talenten kwamen dit jaar ook uit de verf. Zo won de 11-jarige Jasmijn Schoorl uit Groningen de National Geographic Junior Fotowedstrijd in de categorie 'Raar maar Waar'. En in december ontstaken honderd jonge talenten van 7 tot 12 jaar oud tweeduizend individueel programmeerbare led lampjes op de Grote Markt in Groningen. Het project was een initiatief van Startup Kid en is gebaseerd op het Amerikaanse Made with Code.

De RUG en Hanze

Zowel de Hanzehogeschool Groningen als de Rijksuniversiteit Groningen staan aan de educatieve top. Van wereldranglijsten tot een hogere instroom; zowel de Hanzehogeschool als de Rijksuniversiteit wisten dit jaar mooie successen te boeken. De Hanze eindigde landelijk op de vierde plaats van de brede hogescholen en scoorde hoog in de ranglijsten van U-Multirank 2016. Hieruit bleek dat de Hanze in de top 25 wereldwijd staat, onder andere wat betreft het aantal startups en academici die de hogeschool voort weet te brengen. De Rijksuniversiteit Groningen eindigde bovenaan de lijst van beste universiteiten in de categorie brede klassieke universiteiten.

Ook samenwerkingen stonden op het programma. De RUG en Hanze bundelden hun krachten, samen met Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein en NHL Hogeschool, voor het oprichten van BERNN: Bio Economy Region Northern Netherlands. Dit samenwerkingsverband zal hoogstwaarschijnlijk de positie van Noord-Nederland in de Biobased Economy verder uitbreiden. Kennis wordt bij BERNN omgezet naar industriële toepassingen. Ten slotte verrees dit jaar het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland op de Zernike Campus: de Energy Academy. Zowel de Hanzehogeschool als de Rijksuniversiteit Groningen gaan in het gebouw lesgeven en onderzoek doen met het thema duurzame energie.

Happy, Healthy Ageing

Healthy Ageing is een groot thema in Groningen. Op dit gebied gebeurde er dit jaar dan ook veel, in zowel de stad als provincie. Allereerst is Noord-Nederland volgens de Europese commissie hét voorbeeld op het gebied van Healthy Ageing. Noord-Nederland werd bestempeld met de maximale score van vier sterren. Om maar meteen een voorbeeld te noemen: Living Lab wil er bij vliegveld Eelde voor zorgen dat er in 2025 een schonere lucht om de stad Groningen hangt, waardoor inwoners de frisse lucht diep kunnen inademen. Ook op het gebied van onderzoek was Healthy Ageing een belangrijk onderwerp. Zo startte het UMCG een onderzoek naar veroudering en het brein. Daar wordt onderzocht wat bijvoorbeeld het effect van lichaamsbeweging is op het oudere brein en hoe achteruitgang bij beginnende dementie sneller en makkelijker gemeten kan worden dan nu.