Supercomputer ADA komt naar Groningen › City of Talent

Supercomputer ADA komt naar Groningen

Supercomputer ADA komt naar Groningen

Supercomputer ADA komt naar Groningen

ma, 19 maart 2018

Dit is ADA; de eerste, publiek toegankelijke supercomputer van Noord-Nederland die bedrijven dezelfde enorme rekenmogelijkheden biedt als tech-giganten Google, Amazon en Windows. En ‘ze’ komt naar Groningen.

ADA is een supercomputer die in staat is om honderdduizend berekeningen tegelijk te maken. Waar dat interessant voor is? Voor enorm veel. Denk aan auto’s testen zonder bestuurder of het doorrekenen van molecuulstructuren. De twee Groningse ondernemers Wikke van der Hoek en Jasper Bosman hebben het initiatief genomen om de supercomputer te realiseren. Hiermee krijt Noord-Nederland in Groningen de eerste supercomputer en dat is volgens de initiatiefnemers interessant voor aantrekkelijk voor de meest uiteenlopende organisaties: van politie tot UMCG, en van Gasunie tot Astron. Ook de noordelijke hogescholen gaan baat hebben bij ADA, zo stellen ze.

“Soms zijn berekeningen zó ingrijpend dat een normale computer daar een week of langer over doet. Een supercomputer kan zoiets in een half uur. En dat betekent ook dat je je product eerder klaar hebt: de ‘time to market’ wordt verkort.” – zo melden ze op de website van Samenwerking Noord.

ADA als slimme business
Maar weinig bedrijven en instellingen kunnen zo’n supercomputer betalen. Daarom is een publiek toegankelijke computer zo waardevol. In Nederland is er slechts één zo’n toegankelijke supercomputer voor het publiek en dat is Cartesius van Surfsara. Die is alleen vooral beschikbaar voor onderwijsinstellingen. Daarom bedachten van der Hoek en Bosman een slim businessmodel: ze kopen zelf een supercomputer en verhuren de rekencapaciteit.

Financiering
Toch is het niet zo simpel als het lijkt, want de aanschaf van een supercomputer loopt al snel in de tientallen miljoenen. Maar van der Hoek en Bosman zijn erin geslaagd om financiering te vinden. Hoeveel dat was, geven ze niet prijs.

 

“We zijn ontzettend blij dat het is gelukt. Alle contracten zijn getekend, nu komt het op de uitvoering aan. Ik denk dat ADA vóór het eind van dit jaar, of begin 2019 in Groningen staat. Dat is echt een opsteker: het is ‘the next leap forward’, voor de digitale economie van het Noorden. We gaan toekomstige mooie data gedreven projecten als Life Lines, Smart Cities of de Digital Society hub een enorme boost geven. De komst van ADA gaat de volgende grote stap worden voor Noord-Nederland.” – laten ze op de website weten.

Ada Lovelance
ADA staat voor ‘Accelerating Data Analysis’. Maar ADA was ook de voornaam van Ada Lovelance, een Britse vrouwelijke wiskundige die al in 1840 een machine omschreef die berekeningen kan uitvoeren.

Meer weten over supercomputer ADA? Kijk op de website of neem via Samenwerking Noord contact op met Jasper Bosman of Wikke van der Hoek.