Start Rookvrije Generatie Groningen tijdens Healthy Ageing Week › City of Talent

Start Rookvrije Generatie Groningen tijdens Healthy Ageing Week

Start Rookvrije Generatie Groningen tijdens Healthy Ageing Week

Start Rookvrije Generatie Groningen tijdens Healthy Ageing Week

ma, 9 oktober 2017

Groningen is koploper en één van de eerste steden in Nederland die zich volop inzet voor een rookvrije generatie. Deze week, tijdens de Healthy Ageing Week, is op donderdag 12 oktober de aftrap voor ‘Groningen op weg naar een rookvrije generatie’ tijdens een bijeenkomst van alle partijen én nieuwe partners.

Hoe mooi zou het zijn als alle kinderen die nu geboren worden gezond kunnen opgroeien? Vrij van rook en meeroken. Groningen is één van de koplopers in Nederland voor de Rookvrije Generatie, samen met Venlo, en misschien groeit die eerste rookvrije generatie wel hier op. Deze week, tijdens de Healthy Ageing Week (HA-week), vindt op donderdag 12 oktober de symbolische aftrap plaats tijdens een netwerkbijeenkomst voor alle aangesloten partijen én alle nieuwe partners. Deze bijeenkomst wordt gecombineerd met de bijeenkomst van het Groningse Netwerk Tabaksonderzoek, bestaande uit hoogleraren van kennisinstellingen uit Groningen. Wethouder Mattias Gijsbertsen verzorgt de aftrap van Groningen als Rookvrije Generatie.

Geen sigaretje op de Zernike Campus
Even een sigaretje opsteken op de Zernike Campus zit er tijdens de HA-week ook niet in, want de hele week is de Campus rookvrij. Ook organiseert de Hanzehogeschool tijdens de HA-week een verrassend leerzaam programma over de gevolgen van roken, hoe stop je met roken, wat betekent het voor je omgeving en nog veel meer. Zo komt er een ‘ik wil stoppen met roken Poli’, zijn er ‘smoke free’ workshops te volgen en gaan lectoren in op verslaving en gedragsverandering.

Robert van der Graaf geeft lezing
Initiatiefnemer van Groningen Rookvrij en verslavingsarts Robert van de Graaf, geeft op 10 oktober een interactieve lezing op de Hanzehogeschool voor studenten en medewerkers. “Ik wil dat in Nederland niemand meer tussen de wal en het schip valt wat betreft goede zorg en rookpreventie. Daarom verbind ik alles wat op mijn pad komt met elkaar, want alleen een stevig netwerk kan kinderen helpen om rookvrij op te groeien”, vertelt hij in een persbericht van de Hanze.

Over Groningen Rookvrij
Het begon allemaal toen Robert van de Graaf nog in de jeugdzorg werkte. Het viel hem op hoe normaal iedereen het vond dat jonge cliënten sigaretten kochten. Zo ontstond het idee om toe te werken naar een rookvrije generatie, te beginnen in zijn eigen Groningen. "De meeste mensen die verslaafd raken aan tabak, beginnen met roken omdat ze op jonge leeftijd anderen zien roken", legt Van de Graaf uit. "Eenmaal verslaafd is het heel lastig om daar weer vanaf te komen." Inmiddels doen allerlei organisaties mee, van groot tot klein. Van het UMCG, FC Groningen en de gemeente tot de kinderopvang en de eerste rookvrije speeltuin. Eind maart sloten van de Graaf en een aantal organisaties een convenant waarin ze beloofden werk te maken van de sigaret uit de openbare ruimte. Met directe acties; zo mag er na de zomervakantie niet meer gerookt worden voor de hoofdingang van het UMCG en moet vanaf 2019 het hele UMCG helemaal rookvrij zijn. Ook een sigaretje voor het Academiegebouw van de RUG is verleden tijd.

 

Dit zijn de partners die nu aangesloten zijn bij de Groningse coalitie die zich inzetten voor een rookvrije generatie:
het UMCG, gemeente Groningen, RUG, Hanzehogeschool Groningen, het Martiniziekenhuis Healthy Ageing Network Northern Netherlands, FC Groningen, Menzis, het Zorg Innovatie Forum, de Groninger Apotheken Vereniging, Huis voor de Sport Groningen, SKSG, VCOG,  Verslavingszorg Noord Nederland, GGD GHOR Nederland, Kardinge/Sport 050, het Alfa College, O2G2.