Slimme robots lossen problemen in productielijn straks zelf op › City of Talent

Slimme robots lossen problemen in productielijn straks zelf op

do, 13 oktober 2016

“Het probleem is dat in productiefabrieken de machines heel erg duur zijn, misschien wel bijna perfect. Maar dat de productielijn als geheel toch vaak lang stilstaat”, vertelt Schomaker. Vaak is een probleem dat zich voordat maar heel klein. “Als het probleem zo eenvoudig is als het wegvegen van vuil of het smeren van een onderdeel, dan kun je erover nadenken om dat door robots te laten doen. Net zoals het lichaam in staat is om problemen als infecties waar te nemen en te bestrijden moet dit systeem problemen zien en kunnen ingrijpen of zelfs proactief handelen.”

Zelfsturend systeem

In Groningen proberen de wetenschappers om robots autonoom gedrag te laten vertonen. Hierbij kijkt de robot of het systeem zelf naar de omgeving en maakt dan de keuze om bijvoorbeeld rommel op te ruimen of iets weg te zetten. Dus zonder dat het van te voren is geprogrammeerd om dat te doen. Zo hebben ze robot Alice die zelf vuil van de tafel kan vegen.

Taak volbrengen

In de jaren 80 deden robots alles nog blindelings: ze deden hun taak heel precies, maar checkten niet of de taak volbracht was. Nu is dat anders. Robots zoals Alice doen hun taak, checken en blijven proberen tot de taal is volbracht. En hoe nu verder? Volgens de onderzoekers gaat het erom om de robots te laten leren om hun ‘lichaam’ te begrijpen. Net zoals wij mensen dat doen.

Lagere productiekosten

“De oplossingen die we in het Mantis project ontwikkelen zullen ook bruikbaar zijn voor andere bedrijven.” Uiteindelijk moet dat er voor zorgen dat de Europese industrie met lagere productiekosten kan produceren, een noodzaak om concurrerend te blijven.