Sigaretje voor ’t Academiegebouw: straks verleden tijd! › City of Talent

Wordt Groningen de eerste rookvrije stad van Nederland?

Sigaretje voor ’t Academiegebouw: straks verleden tijd!

Wordt Groningen de eerste rookvrije stad van Nederland?

ma, 24 juli 2017

Verslavingsarts Robert van de Graaf heeft één doel: Groningen de eerste rookvrije stad van Nederland maken. Eén ding is al gelukt: hij heeft de grote organisaties in de stad, zoals FC Groningen, het UMCG en de gemeente achter zich staan. Samen met amateur sportclubs en speeltuinen.

Van de Graaf is initiatiefnemer van het project ‘Groningen op weg naar een rookvrije generatie’. Toen van de Graaf nog in de jeugdzorg werkt, viel hem op hoe normaal iedereen het vond dat jonge cliënten rookten. Zo ontstond het idee om te werken aan een rookvrije generatie, te beginnen in zijn eigen Groningen. Van de Graaf en genoemde organisaties in Groningen willen toe naar een situatie waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat kinderen volwassenen zien roken. Dan is de kans veel kleiner dat ze verslaafd raken en dus mogelijk ernstige ziektes krijgen ook.

Eind maart sloten van de Graaf en de organisaties een convenant met de belofte om werk te maken van de rookvrije openbare ruimte. Zo mag er na de zomervakantie niet meer gerookt worden voor het hoofdgebouw van de universiteit en het UMCG moet in 2019 helemaal rookvrij zijn. Ook kleinere organisaties doen mee, van kinderopvang tot voetbalclub. Een hele klus, maar ze gaan ervoor. En niet zonder resultaat: de eerste rookvrije speeltuin is sinds vorige week al een feit. 

Dit onderwerp kwam in het nieuws op zondag 23 juli 2017.
Benieuwd? Bekijk hier de reportage.