Ruim 5000 metingen met publieksonderzoek Zicht op Licht › City of Talent

Ruim 5000 metingen met publieksonderzoek Zicht op Licht

Ruim 5000 metingen met publieksonderzoek Zicht op Licht

Ruim 5000 metingen met publieksonderzoek Zicht op Licht

do, 22 september 2016

Afgelopen jaar kon iedereen met een smartphone de app Zicht op Licht downloaden en zo meedoen aan het onderzoek. Met de app kon je een lichtmeting uitvoeren en met de gegevens van ruim 5000 metingen hebben de onderzoekers nachtelijk Nederland in kaart gebracht. En wat blijkt? Maar liefst 81% van de mensen met een oogziekte heeft moeite met zien in de nacht, terwijl 37% van de mensen zonder oogziekte ook moeite ervaart. In het licht verdwijnt dit verschil, terwijl oogartsen in Nederland juist dan moeten testen op oogziekten. 'Het lijkt erop dat als we bij een oogtest minder licht gebruiken, we een oogziekte beter kunnen vaststellen,' vertelt Bierings. 'Dat is de eerste stap naar een betere behandeling.'

Zo donker is nachtelijk Nederland

'Dat mensen met een oogziekte in het donker meer moeite hebben met zien dan mensen zonder oogziekte is op zich niet verrassend,' zegt Bierings. Toch hadden de onderzoekers verwacht dat als het licht is, die verschillen ook groot zouden zijn, maar dat is niet het geval. Ook geeft dit onderzoek uitslagen over hoe donker nachtelijk Nederland is. En het blijkt dat Nederland 's nachts lang niet zo licht is als we zouden verwachten. Omdat de metingen verspreid door heel Nederland zijn gedaan, kan Bierings concrete uitspraken doen over de toegankelijkheid binnen en tussen verschillende steden, dorpen en gebieden.

Technasium helpt bij vervolgonderzoek

Hiervoor heeft hij hulp ingeschakeld van 400 leerlingen van de Technasiumscholen uit Leek en Stadskanaal. Vanaf 7 november gaan zij zeer gedetailleerd in kaart brengen hoe donker Leek en Stadskanaal in de nacht zijn. 'Hierdoor kunnen we beter een uitspraak doen over de toegankelijkheid voor mensen met en zonder een oogziekte,' vertelt Bierings.

Als dit project slaagt, zullen straks nog meer Technasiumscholen in Nederland meedoen aan dit onderzoek. 'Daarnaast gaan de onderzoekers in het Laboratorium voor Experimentele Oogheelkunde aan de gang om diagnostiek van oogziekten bij lage lichtomstandigheden verder onderzoeken.'

Lezing tijdens Weekend van de Wetenschap

Meer weten over dit onderzoek? Op zaterdag 1 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, geeft Ronald Bierings een lezing over zijn onderzoek. Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op www.umcg.nl.

Benieuwd naar de nachtelijke lichtkaart van Nederland? Kijk dan eens op zichtoplicht.ddq.nl.