RUG heeft eerste hoogleraar sportpsychologie van Nederland › City of Talent

RUG heeft eerste hoogleraar sportpsychologie van Nederland

RUG heeft eerste hoogleraar sportpsychologie van Nederland

RUG heeft eerste hoogleraar sportpsychologie van Nederland

wo, 6 december 2017

Hij is de allereerste hoogleraar sportpsychologie van Nederland: Prof. Nico van Yperen. Hiermee is hij de eerste hoogleraar in Nederland die zich richt op de psychologie van sport en presteren. Als dat geen sportief primeur is voor Groningen…

We zien altijd de topsporter, maar eigenlijk nooit de sportpsycholoog erachter. Terwijl die van groot belang is voor de prestaties van het sporttalent. In deze ‘tak van sport’, de sportpsychologie, zijn nog tal van vragen te beantwoorden. Zoals; hoe herken je talent en creativiteit? Welke psychologische factoren beïnvloeden optimaal presteren en hoe stimuleer je mentale aspecten? In de gloednieuwe leerstoel staan deze vragen centraal en prof. Nico van Yperen mag hier als eerste hoogleraar van Nederland met deze vragen aan de slag.

RUG dé sport-universiteit
Van Yperen groeide op in Delft, studeerde psychologie in Groningen en promoveerde in Nijmegen. In 1994 kwam hij weer terug bij de RUG, waar hij werkte als hoogleraar Organisatiepsychologie, met als specialisatie prestatiemotivatie. Met de nieuwe leerstoel Sport & Performance Psychologie kan hij zich hier nog meer voor inzetten. “Een goede manier voor de RUG om zich te manifesteren, want we willen bekend staan als sport-minded universiteit die interessant is voor sporters en mensen met grote interesse voor de sportpsychologie”, vertelt hij in een reportage van Oog TV.

Tussen de oren
Mentale vaardigheden in de sport zijn breed erkend, maar de bereidheid om daarmee aan de slag te gaan veel minder. Volgens van Yperen komt dit doordat mentale factoren onzichtbaar zijn verstopt tussen de oren van sporters en alleen indirect meetbaar zijn. Verder is er een verwevenheid met de persoonlijkheid van de sporter en kan  een oordeel over mentale factoren daarom als bedreigend worden ervaren. Tenslotte is er een aanname dat mentale factoren vooral via een goede fysieke gesteldheid en goede resultaten positief worden beïnvloed. Maar het probleem is dat de fysieke conditie niet altijd optimaal is of dat de resultaten tegenvallen. Hoe ga je daar mee om? Wat moet je doen om weer te gaan winnen? Mentale factoren zijn in zo’n situatie vaak doorslaggevend.”

Sport-Science Blog
Naast het hoogleraarschap is van Yperen een actief blogger op zijn eigen weblog SportScience.blog. Hierin blogt hij over zijn grote passie voor sport, als deelnemer en volger, en verbindt hij actuele gebeurtenissen aan wetenschappelijke inzichten. Vooral als het gaat om de mentale aspecten. Zo wil hij zijn passie en kennis van sport en psychologie niet alleen delen met studenten, maar ook met een breder publiek.

 

Over de leerstoel
De nieuwe leerstoel is nauw verbonden met het Sport Science Institute Groningen (SSIG), een netwerkorganisatie waarin de gemeente Groningen, UMCG, Hanzehogeschool en RUG al het sportonderzoek en -onderwijs in Groningen bij elkaar brengt en verbindt met de sportpraktijk. Van Yperen zit namens de RUG in het SSIG-managementteam en draagt met zijn vak Sport and Performance Psychology bij aan de minor Sport Science voor Bachelor-studenten van de RUG. Meer over het Sport Science Institute Groningen vind je hier: https://www.umcg.nl/EN/corporate/Departments/Sport_Science_Institute_Groningen/Pages/default.aspx