RUG en Duitse MEYER WERFT samen voor meer invloed wetenschap en industrie noordelijke regio › City of Talent

RUG en Duitse MEYER WERFT samen voor meer invloed wetenschap en industrie noordelijke regio

RUG en Duitse MEYER WERFT samen voor meer invloed wetenschap en industrie noordelijke regio

RUG en Duitse MEYER WERFT samen voor meer invloed wetenschap en industrie noordelijke regio

di, 31 juli 2018

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Duitse MEYER WERFT uit Papenburg hebben een overeenkomst voor duurzame samenwerking ondertekend. Het doel? De invloed van zowel de wetenschap als de industrie in de noordelijke regio versterken.

De RUG en MEYER WERFT werken van 2018 tot 2015 samen in projecten waarin ze wetenschappelijk onderzoek verbinden met concrete toepassingen uit de praktijk. Dit doen ze via ‘the Innovation Lab Papenburg-Groningen 2018-2010’ waarin ze krachten bundelen in concrete projecten voor het realiseren van duurzame en concurrerende oplossingen.

Voor hoogopgeleide studenten uit Groningen is de samenwerking ook gunstig, want dit biedt kansen voor stageplekken en banen. Waarschijnlijk komt er een Future Room op de Zernike Campus in het Start Up City-gebouw.

De eerste drie projecten zijn bekend en gaan in op IT, energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Dit zijn de projecten:

Project 1: Volgende generatie IT binnen de productie-omgeving, met prof. Bayu Jawajardhana

In het tijdperk van de slimme industrie/Industry 4.0 maakt de informatie- en communicatietechnologie baanbrekende innovaties mogelijk in de productiesector. Door te besparen op kosten en ontwikkelingstijd kan verbetering van productiviteit worden bereikt. Het doel is de ontwikkeling van ICT-technologie waarin modelgebaseerde benaderingen (digitale tweelingen) worden gecombineerd met datagebaseerde benaderingen (big data) voor het creëren van een slimme waardeketen in de sector van de cruiseschepen.

Project 2: Duurzaamheid en GRI in het internationale bedrijfsleven, met prof. Alan Muller

Als belangrijke wereldspeler op het gebied van de bouw van cruiseschepen die schepen levert aan vooraanstaande internationale scheepsbouwbedrijven, moet MEYER vooruitlopen op de internationale normen op het gebied van duurzaamheidsdoelstellingen. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een systeem voor wereldwijd erkende en gestandaardiseerde verslaglegging.   

Project 3: Energie-efficiëntie op cruiseschepen; netwerken, brandstoffen/bronnen en stuwkracht/aandrijving, met prof. Jacquelien Scherpen

Een van de grootste en belangrijkste uitdagingen voor een scheepsbouwer is energiezuinige schepen bouwen en deze zo efficiënt mogelijk maken. In dit project werken beide partijen samen aan oplossingen op het gebied van verbranding/brandstoffen, efficiënte aandrijving en de productie van hernieuwbare energie.