RUG dertien plaatsen omhoog op vooraanstaande lijst › City of Talent

RUG dertien plaatsen omhoog op vooraanstaande lijst

RUG dertien plaatsen omhoog op vooraanstaande lijst

RUG dertien plaatsen omhoog op vooraanstaande lijst

di, 15 augustus 2017

De Rijksuniversiteit Groningen is maar liefst dertien plaatsen gestegen op de prestigieuze 'Shanghai-ranglijst'. De RUG staat nu op plek 59 en is daarmee de op één na hoogst geklasseerde Nederlandse universiteit.

De ranglijst, die official Academic Ranking of World Universities (ARWU) heet, is een wereldwijde top-500 die jaarlijks wordt gepubliceerd door de Shanghai Universiteit. Op basis van de kwaliteit en de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek aan die instellingen en het aantal medewerkers dat publiceert of wordt geciteerd in wetenschappelijke tijdschriften, worden universiteiten gerangschikt. Ook het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen, telt zwaar mee. De 'ARWU-ranking' bekijkt jaarlijks meer dan duizend universiteiten en wordt beschouwd als een van de drie invloedrijkste en meest vooraanstaande. 

Het is al het vijfde achtereenvolgende jaar dat de RUG stijgt op de Shanghai-ranglijst. Collegevoorzitter Sijbrand Poppema is dan ook niet verrast, maar wel tevreden: 'We hadden de stijging wel verwacht na de Nobelprijs voor Ben Feringa'. 
In Nederland scoort alleen de Universiteit Utrecht hoger. Die neemt de 47ste plaats in.

Bekijk de hele lijst hier.