Rijksuniversiteit Groningen meest geliefd bij internationale studenten › City of Talent

Rijksuniversiteit Groningen meest geliefd bij internationale studenten

Rijksuniversiteit Groningen meest geliefd bij internationale studenten

Rijksuniversiteit Groningen meest geliefd bij internationale studenten

di, 10 september 2013

Hoog niveau en vernieuwende lesmethodes typeren het Nederlandse hoger onderwijs
Met maar liefst 1.204 Masteropleidingen in het Engels, is Nederland de grootste aanbieder van Engelstalig onderwijs in Europa, na het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dit blijkt uit gegevens van de studiekeuzewebsite www.MastersPortal.eu. Daarnaast onderscheidt Nederland zich van andere landen vanwege haar hoge academische niveau. Dit wordt over het algemeen als positief ervaren, hoewel sommige studenten het niveau te hoog vinden. Studenten prijzen de kwaliteit en benaderbaarheid van leraren en professoren aan Nederlandse universiteiten. Wel moeten ze vaak wennen aan de interactieve lesmethodes en groepsopdrachten.

Geen Nederlandse universiteiten in Europese top 20
In totaal hebben 14 Nederlandse universiteiten en hogescholen een Certificaat voor Internationale Studenttevredenheid van StudyPortals ontvangen. Dit certificaat wordt alleen uitgereikt als een instelling gemiddeld een 8 of hoger weet te scoren. Toch weten Nederlandse universiteiten niet door te dringen tot de top 20 populairste (best beoordeelde) universiteiten van Europa. Studenten zijn met name negatief over de hoge levenskosten en het gebrek aan goede studentenhuisvesting in Nederland.

Nederlandse studenten in het buitenland: geweldige ervaring, maar te laag niveau
Nederlandse studenten die in het buitenland studeren zijn enthousiast over het leven in een andere stad, het ervaren van een andere cultuur en het maken van nieuwe vrienden. Waar Nederland bekend staat om de hoge kwaliteit van onderwijs, klagen Nederlanders juist over een te laag niveau in het buitenland. Een buitenlandstudie wordt vooral gezien als een goede mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en een goed cv op te bouwen.

STeXX.eu: TripAdvisor voor universiteiten
De beoordelingen zijn afkomstig van de Student Experience Exchange website STeXX.eu waar studenten wordt gevraagd of ze hun studie ervaring zouden aanbevelen en waarom. Het gebruikt daarmee de succesformule van TripAdvisor maar dan voor universiteiten. Waar traditionele rankings doorgaans gebaseerd zijn op reputatie en citatie-indexen, is dit onderzoek volledig gebaseerd op persoonlijke ervaringen van internationale studenten. STeXX.eu is ontwikkeld door het internationale studiekeuzeplatform StudyPortals in samenwerking met internationale studentenverenigingen en met steun van de Europese Commissie. Het onderzoek en de volledige lijst met instellingen die een award hebben gewonnen is gepubliceerd op www.studyportals.eu/awards