Wie wordt de volgende oudste Nederlander? › City of Talent

Wie wordt de volgende oudste Nederlander?

Wie wordt de volgende oudste Nederlander?

Wie wordt de volgende oudste Nederlander?

wo, 19 juli 2017

De oudste Nederlander was Hendrikje van Andel. Zij overleed in 2005 en werd 115 jaar. En de oudste mens ter wereld ooit was de Française Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed. Volgens onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en de RUG worden deze records nog deze eeuw gebroken.

De kans dat het record van Hendrikje gebroken wordt, neemt behoorlijk toe. En het zal waarschijnlijk weer een vrouw zijn, melden de onderzoekers. Maar niet eerder dan in 2020 en waarschijnlijk zelfs nog een stuk later. En het record van Jeanne? Daarvan verwachten de onderzoekers dat over ongeveer vijftig jaar de eerste Japanse vrouw 125 jaar zal worden. Ze publiceerden hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nature en weerleggen daarmee de conclusies van Amerikaanse onderzoekers die stelden dat de maximale levensduur van de mens rond de 115 jaar ligt.

Eentje wordt 118 jaar
Toch is de kans om ouder dan 115 te worden klein. Zo is de kans van een honderdjarige vrouw om 115 te worden minder dan één op de tienduizend. En de kans dat een Japanse vrouw van 85 jaar 118 wordt, is één op de 450 duizend.  Maar aangezien er meer dan 450 duizend Japanse vrouwen van 85 jaar zijn, kan verwacht worden dat minstens een van hen 118 zal worden. Dat is dus ouder dan de 115 jaar die door de Amerikaanse onderzoekers als maximum wordt beschouwd.

Geen limiet levensduur
Straks is het sowieso niet heel bijzonder meer als je honderd wordt. Volgens de onderzoekers is aan het einde van de eeuw tot zo’n 20 duizend mensen honderd jaar. Als er ook nog rekening gehouden wordt met het feit dat overlevingskansen alleen maar toenemen, kunnen we nóg hogere leeftijden verwachten. De onderzoekers verwachten zelfs dat de maximale levensduur van Japanse vrouwen toeneemt tot 125 jaar in 2070. Dit betekent dat een limiet aan de levensduur van de mens nog lang niet in zicht is.

Wereldrecord
Omdat de Japanse bevolking veel groter is dan de Nederlandse en Japanse vrouwen gemiddeld ouder worden dan Nederlandse vrouwen, is het aantal honderdjarige Japanse vrouwen aanzienlijk groter dan de Nederlandse: 20 duizend tegen minder dan duizend. Daarmee is de kans dat een Japanse vrouw ouder dan 115 wordt dus groter dan dat een Nederlandse vrouw die leeftijd bereikt. Maar ook in Nederland wordt de kans steeds groter dat iemand ouder dan 115 wordt.

Record van Hendrikje
De onderzoekers berekenden voor het Nederlandse record dat de kans groter dan vijftig procent is dat een vrouw die vóór 1945 is geboren het record van Hendrikje van Andel (115 jaar) zal breken. Op z’n vroegst zal dit pas in 2020 zijn, maar waarschijnlijk later, zeggen de onderzoekers. De kans dat een Nederlandse vrouw deze eeuw het wereldrecord breekt (van 122 jaar), is heel erg klein. De kans dat vóór het einde van deze eeuw een Nederlandse vrouw de leeftijd van 122 jaar bereikt schatten de onderzoekers op 2 procent. Niet erg waarschijnlijk dus, maar uitgesloten is het ook niet.

Benieuwd naar het artikel in Nature? Die vind je hier.