Prijzen voor talentvolle scholieren bij de Rijksuniversiteit Groningen › City of Talent

Prijzen voor talentvolle scholieren bij de Rijksuniversiteit Groningen

wo, 3 april 2013

Zo’n 130 havo- en vwo-scholieren uit het hele land stuurden de afgelopen weken hun onderzoek in. Daaruit kozen deskundige jury's de beste 15 werkstukken, waarvan er vijf uit Noord-Nederland komen. Vrijdagmiddag presenteren de genomineerde scholieren hun onderzoek en wordt er bekend gemaakt wie er met de prijzen naar huis gaat.

Grote dromen worden werkelijkheid

Bij deze achtste editie van de RUG-profielwerkstukprijzen valt op dat scholieren in 2013 niet bang zijn om groot te dromen.

Zo zouden Tim Keesman en Bob Salet uit Den Helder graag als astronauten de aarde van grote hoogte willen bekijken. Ze maakten een speciale ballon en regelden alles om deze ook op te kunnen laten. De resultaten zijn een filmpje en foto’s van 36 km hoogte met Astro-Bob en Astro-Tim er als ruimtevaarders in gemonteerd.

Ewoud Croll en Remco van Bruggen leek het interessant om de beurs te kunnen voorspellen en Eline Achterberg en Sanne Jeurissen wilden graag in de tijd reizen. De twee leerlingen uit Nijmegen vroegen zich af welke geluiden 500 jaar geleden op de Grote Markt van hun stad te horen zouden zijn. Ze onderzochten het en maakten een bijzonder geluidsfragment.

Kennis opdoen en meeleven via YouTube-filmpjes

Veel van de genomineerde scholierenonderzoeken zijn interessant voor een breed publiek. Want grote dromen ontstaan soms ook dichtbij huis.

Zo zocht Ruben Hoekstra uit Zoutkamp naar mogelijkheden om de garnalenvisserij duurzamer te maken en zocht Dzifa Gomashie van het H.N. Werkmancollege in Groningen naar haar eigen familiegeschiedenis in Afrika. Via de websites van de RUG-steunpunten en het YouTube-kanaal ScholierenRUG met promotiefilmpjes van de leerlingen, kan iedereen kennismaken met de verschillende onderwerpen. Wie wordt de favoriet van het publiek?

De prijsuitreiking is op 5 april, 14.00-16.00 uur in de Faculteit der Letteren.

Opening, lezing en uitreiking zijn in Harmoniegebouw, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 (Marie Lokezaal), de markt in Weberfoyer (voor de zaal).