Plannen groene waterstofeconomie Noorden veelbelovend › City of Talent

Plannen groene waterstofeconomie Noorden veelbelovend

Plannen groene waterstofeconomie Noorden veelbelovend

Plannen groene waterstofeconomie Noorden veelbelovend

ma, 19 februari 2018

De groene waterstofeconomie, dat klinkt geheimzinniger dan het is. Het is er namelijk al. En dat biedt grote kansen voor Noord-Nederland. Vorige week kwam de SER (Sociaal-Economische Raad) naar Groningen en zag het met eigen ogen.

De delegatie van de SER, het adviesorgaan voor de regering en het parlement, was op uitnodiging van de SER Noord en de Noordelijke Innovation Board (NIB) op donderdag 15 februari in Groningen om te praten over plannen voor een groene waterstofeconomie in het Noorden. Hier werd duidelijk ewaarom Noord-Nederland een uitgelezen plek is voor de groene waterstofeconomie.

Unieke kansen
“Groene waterstof biedt een unieke kans voor Noord-Nederland. Het maakt de energietransitie mogelijk voor de chemie, mobiliteit en elektriciteit. Dit is nodig om klimaatdoelen van Parijs te halen én de economie te vergroenen en te versterken”, aldus prof. Ad van Wijk van de TU Delft. Hij maakte voor de NIB het plan.

Windmolens op zee
Zo kan er op grote schaal groene elektriciteit geproduceerd worden, vanwege de offshore wind (denk aan windmolens op zee), de kennisinfrastructuur, de grootschalige chemie clusters en de import van groene elektriciteit. En de aanwezige infrastructuur voor gastransport, die goedkoop kan worden aangepast voor transport van groene waterstof.

Er moet nog veel gebeuren om alles te realiseren, denk aan wet- en regelgeving, maar dat waterstof een goede bron van energie is, dat is zeker.