Onderzoek voor kinderen met astma › City of Talent

Onderzoek voor kinderen met astma

di, 2 augustus 2016

Nederlandse topwetenschappers gaan onderzoek doen naar medicijnen voor kinderen die hun astma niet onder controle krijgen. De verklaring zit mogelijk in hun genen. Dankzij de steun van donateurs kan het Longfonds 2,1 miljoen euro investeren in drie grote studies naar longziekten en medicijnen. Kinderlongarts Gerard Koppelman van het Universitair Medisch Centrum Groningen richt zich op een van de studies die gericht is op medicijnen voor kinderen met astma.

Wetenschappers van Maastricht UMC+, het Utrechtse Hubrecht instituut en UMC Utrecht willen de komende jaren een manier vinden om de longen van te vroeg geboren baby’s te kunnen herstellen en vanuit het Academisch Medisch Centrum richt een team onderzoekers zich op medicijngebruik bij kinderen die hun astma niet onder controle krijgen. De onderzoekers gaan met collega’s van het UMC Groningen en het Erasmus MC Rotterdam bekijken of kennis van de genen kan helpen om deze kinderen gerichter medicijnen te geven. Want met de juiste medicatie voelen kinderen zich beter en kunnen ze een normaal leven leiden, net als hun leeftijdsgenootjes.

Het doel van het Longfonds is al jaren om longziekten de wereld uit te helpen. Daarbij willen ze longziekten voorkomen, een betere behandeling van ernstige longziekten en herstel van beschadigd longweefsel. De drie onderzoeksprojecten zijn net van start gegaan en het Longfonds verwacht dat de studies succesvol zullen worden afgerond.