Ondernemer Mark Vletter heeft één missie: de hele wereld online krijgen › City of Talent

Ondernemer Mark Vletter heeft één missie: de hele wereld online krijgen

Ondernemer Mark Vletter heeft één missie: de hele wereld online krijgen

Ondernemer Mark Vletter heeft één missie: de hele wereld online krijgen

ma, 11 december 2017

De oprichter van de Groninse telecombedrijven Devhouse Spindle en Voys heeft een grote ambitie: 48% van de wereld internet geven. “Het is de enige reden dat ik met deze bedrijven begonnen ben”, vertelt hij in een interview aan RTL Z.

Ondernemer Mark Vletter heeft een grote missie: de 48 procent van de wereldbevolking die geen toegang heeft tot internet wél toegang geven. Hiervoor start hij de stichting 48percent.org.

Via de grond
Tot nu toe wordt dit al geprobeerd door bedrijven, maar dan via de lucht. Zo test Facebook drones om internet te zenden, probeert Google ballonnen en laat SpaceX satellieten laag overvliegen. Vletter wil het helemaal anders aanpakken en inzetten op connectiviteit op de grond. In gebieden zonder internet zijn andere modems nodig dan dat er nu voor handen zijn. "Het moet een modem zijn die kan inbellen, maar ook een lokaal netwerkje kan aanmaken", vertelt Vletter aan RTL Z. Daarbij moeten de apparaten weinig stroom gebruiken, omdat veel van de gebieden zonder internet ook vaak geen betrouwbaar elektriciteitsnet hebben.

Hyperloop wedstrijd
Maar zo’n modem is slechts een onderdeel van alles wat er moet gebeuren. Op dit moment denkt Vletter aan een Hyperloop-achtige wedstrijd met als prijs een kwart miljoen euro. Dat is nogal een prijs, maar zijn huidige bedrijven Spindle en Voys draaien zo goed dat hij zo’n prijs wel een aantal keer kan uitloven. Het is voor Vletter zelfs de enige reden dat hij deze bedrijven begonnen is, zo vertelt hij aan RTL Z.

Bij Spindle en Voys heeft Vletter operationeel niks meer te doen, dus focust hij zich nu volledig op de nieuwe stichting 48percent.org en gaat samenwerkingen opzetten over de hele wereld.

 

*Artikel gebaseerd op dit artikel op RTLZ https://www.rtlz.nl/tech/ondernemer-mark-vletter-wil-de-hele-wereld-online-krijgen