Noord-Nederlandse ondernemer omarmt ‘Internet of Things’ en ‘Big Data’ › City of Talent

Noord-Nederlandse ondernemer omarmt ‘Internet of Things’ en ‘Big Data’

Noord-Nederlandse ondernemer omarmt ‘Internet of Things’ en ‘Big Data’

Noord-Nederlandse ondernemer omarmt ‘Internet of Things’ en ‘Big Data’

ma, 23 juli 2018

Internet of Things, Sensortechnologie, Robotisering en Big Data; allemaal voorbeelden van disruptieve technologieën die populair zijn bij Noord-Nederlandse ondernemers. Dat blijkt uit de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor 2018 van de Rijksuniversiteit Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Eigenlijk zetten ze onze wereld op z’n kop: disruptieve technologieën. Synoniem voor disruptief is niet voor niets ‘verstorend’ en ze kunnen bestaande markten en sectoren zelfs ontwrichten. Bekende voorbeelden zijn onder andere de Blockchain-technologie en de opkomst van 3D-printen. Meer dan 52% van de bevraagde ondernemers is met minstens één disruptieve technologie actief aan de slag.

De Noord-Nederlandse Innovatiemonitor keek specifiek naar de mate waarin het noordelijk midden- en kleinbedrijf (MKB) actief bezig is met deze disruptieve technologieën. Eén ding is zeker: ondernemers in Noord-Nederland omarmen het. Wel zijn het vooral de grotere en oudere mkb’ers die actiever met de technologieën bezig zijn dan de jongere en kleinere mkb’ers. Een onverwacht resultaat, want verwacht werd dat juist de kleine start-ups met een frisse blik hiermee aan de slag zouden gaan. De innovatiemonitor laat juist het omgekeerde zien. Deze kennis is bruikbaar, zodat juist gevestigde bedrijven niet over het hoofd worden gezien als het gaat om disruptieve innovaties.

Lees hier het hele rapport van de monitor: https://www.rug.nl/vinci/blog/innovatiemonitor-2018.pdf

Over de Noord-Nederlandse Innovatie Monitor

Het expertisecentrum Vinci van de RUG en het SNN coördineren samen de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. Doel is jaarlijks de innovatieactiviteiten, investeringen en prestaties van mkb’ers uit Noord-Nederland in kaart te brengen en te analyseren. TCNN, NOM, PNO Consultants, MKB Noord, VNO-NCW Noord, de Water Alliance en het Octrooicentrum Nederland zijn als strategische partners bij dit initiatief betrokken. Voor het onderzoek in 2018 zijn meer dan 5000 noordelijke mkb’ers benaderd. Daarvan hebben 503 bedrijven de vragenlijst substantieel ingevuld.