Nominatie RUG-chemicus voor titel Grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en Vlaanderen › City of Talent

Nominatie RUG-chemicus voor titel Grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en Vlaanderen

wo, 24 augustus 2016

Chemicus Marthe Walvoort is genomineerd voor de titel Grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en Vlaanderen. Deze verkiezing wordt georganiseerd door het internationale magazine New Scientist. De Rijksuniversiteit Groningen heeft de chemicus voorgedragen voor de verkiezing.

Walvoort bestudeert suikermoleculen in het laboratorium door deze na te maken. Suikermoleculen zitten in eten, maar ook op de buitenkant van bacteriën en virussen. De suikers worden door deze bacteriën en virussen gebruikt om andere cellen te infecteren. Meer kennis over deze suikers kan dus leiden tot nieuwe manieren om bacteriën en virussen onschadelijk te maken. Ook kan de keuze voor bepaalde suikerketens ervoor zorgen dat alleen de goede bacteriën groeien. Hierdoor is er minder antibiotica nodig.

Het is vernieuwend onderzoek; het namaken van suikers staat in vergelijking tot het namaken van DNA- en eiwitketens nog in de kinderschoenen. Walvoort is daarom vooral bezig nieuwe methodes te ontwikkelen om suikers te meten.

Walvoort is Rosalind Franklin Fellow en ook een van de oprichters van de Young Academy Groningen. Dit is een platform voor jonge toponderzoekers uit verschillende disciplines.

Er kan worden gestemd op Marte Walvoort op de website van New Scientist >>