Nieuwe start-up Cleara onderzoekt ouderdomscellen › City of Talent

Nieuwe start-up Cleara onderzoekt ouderdomscellen

Nieuwe start-up Cleara onderzoekt ouderdomscellen

Nieuwe start-up Cleara onderzoekt ouderdomscellen

di, 10 juli 2018

Groningen is een bijzondere start-up rijker: het biotechbedrijf Cleara Biotech BV . Dit biotech bedrijf is gelanceerd door het European Research Institute fort he Biology of Ageing (ERIBA, onderdeel van het UMCG), samen met partners UMC Utrecht en de Medische Universiteit van Graz. Cleara is gevestigd in Nederland en gaat nieuwe therapieën onderzoeken gericht op de unieke biologie van ouderdomscellen.

Met de tijd verouderen cellen en daarmee ontstaan leeftijdsgebonden aandoeningen. De nieuwe start-up Cleara werkt aan het vertalen van ontdekkingen rond de unieke eigenschappen van verouderde cellen. Met het onderzoek naar nieuwe therapieën kunnen in de toekomst de leeftijdsgebonden aandoeningen en zelfs therapieresistente vormen van kanker behandeld worden.

Cleara is opgericht door Apollo Ventures, een risicokapitaalbedrijf voor levenswetenschappen en een bedrijfsoprichter in heel Europa en Noord-Amerika. Binnen Cleara leidt Marco Demaria van ERIBA het werk. Hij creëerde de eerste genetische hulpmiddelen voor het identificeren van verouderde cellen en ontdekte gedeelde mechanismen en genen als de kern van het 'senescentieprogramma'.