Nederlands grootste (en Groningse) poolexpeditie krijgt vervolg › City of Talent

Nederlands grootste (en Groningse) poolexpeditie krijgt vervolg

Nederlands grootste (en Groningse) poolexpeditie krijgt vervolg

Nederlands grootste (en Groningse) poolexpeditie krijgt vervolg

di, 3 april 2018

In 2015 ging RUG-onderzoeker Maarten Loonen met de grootste poolexpeditie vanuit Nederland ooit naar de oostkant van Spitsbergen. Nu zijn Loonen en zijn collega’s van de RUG druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe expeditie die over twee jaar, in 2020, moet plaatsvinden.

De vorige poolexpeditie in 2015 was de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Maar liefst 55 wetenschappers waren erbij; biologen, ecologen, archeologen, geologen en zelfs juristen. Daarnaast gingen ook bekende Nederlanders mee. De Rijksuniversiteit Groningen leidde de expeditie en het Arctisch Centru van de RUG was de initiatiefnemer. Maar liefst tien dagen bivakkeerden ze op Edgeøya, een eiland buiten de bewoonde wereld.

Poolgebied verandert snel
In de laatste jaren is het klimaat enorm veranderd. Omdat er al eerder onderzoek is gedaan, ook 40 jaar geleden in hetzelfde gebied, zijn er heel veel gegevens beschikbaar. De gegevens die de onderzoekers in 2015 verkregen, konden ze daarom vergelijken met de gegevens van eerder. En die verschillen zijn groot. Zo hadden wetenschappers niet verwacht dat de veranderingen zo snel zouden gaan.

De nieuwe expeditie
Het doel van de nieuwe expeditie in 2020 is om de veranderingen vast te leggen die zich hebben voorgedaan sinds de expeditie in 2015. Daarvoor leggen ze straks hetzelfde traject af. Nieuw aan de expeditie in 2020 is dat de onderzoekers gebruik zullen maken van nieuwere technieken. Zo zijn er plannen om met drones te werken om beelden te kunnen maken die het klimaatverhaal laten zien.

De polen zijn voor onderzoekers unieke gebieden, omdat de temperatuurstijgingen en de gevolgen daarvan voor mens, dier en plant er volop zichtbaar zijn. Wat Loonen en zijn team bestuderen op Spitsbergen? Je zou bijna kunnen zeggen wat niet, want de wetenschappers kijken naar walvisvaart, mijnbouw, toerisme, ecosystemen en de gevolgen van klimaatveranderingen.

Voor een blik op de vorige poolexpeditie: de NOS maakte korte filmpjes die je hier kunt bekijken.