Multitasken: goed of fout? › City of Talent

Multitasken: goed of fout?

do, 14 april 2016

Wat is hier nieuw aan? Want er zijn al heel wat onderzoekers geweest die keken naar multitasken. Het antwoord: een echt duidelijk antwoord of het nu goed is of slecht, is er nog niet. En hoe onze hersens meerdere taken managen, was ook niet bekend. 

Een kijkje in het brein
Menno onderzocht proefpersonen in een MRI-scanner, waar ze verschillende taken moesten doen. Zoals het volgen van een stipje op een scherm, het tellen van het aantal hoge toontjes of het onthouden van letters die je op het scherm zag. Ondertussen keek Nijboer naar de activiteit in de hersenen. Hij nam daarvoor de zuurstoftoevoer als maat voor de activiteit van hersencellen. 

En wat blijkt? Het tellen van hoge tonen en tegelijk een stipje volgen gaat prima. Maar moet je de hoge tonen tellen en tegelijk letters onthouden, dan gaat het mis. De verklaring is logisch: je brein kan prima twee dingen tegelijk doen als die in een ander gebied liggen. Maar spreken twee taken binnen hetzelfde breingebied aan, dan wordt het moeilijk. 

Soms is afleiding goed
Dat zag Nijboer ook in een rijsimulator. Mensen die tijdens het rijden een tekst moesten lezen, gingen slechter rijden. Omdat dit beide een visuele taak is. Toch is afleiding soms juist goed. Want vergeleken met de groep die zonder geluid moesten rijden, presteerden de mensen die naar de radio luisterden beter. Volgens Nijboer kan dit omdat als je geen afleiding hebt, je je eigen gaat verzinnen door bijvoorbeeld te dagdromen. Dus eigenlijk maak je zelf een visuele afleiding die slechter is dan de radio.

Kortom, multitasken is prima als de taken in je brein maar gescheiden blijven. Is dat niet zo, dan gaat het mis. En dat kan dus blijkbaar ook uit verveling in onze eigen fantasie. Dus toch even nadenken voor je gedachteloos zomaar meer dingen tegelijk doet.

Meer weten? Luister naar dit interview van Glasnost Radio.