Met je iPad de grond scannen? › City of Talent

Met je iPad de grond scannen?

Met je iPad de grond scannen?

Met je iPad de grond scannen?

do, 14 september 2017

Kapotte leidingen of kabels door graafwerkzaamheden: dat komt maar al te vaak voor. Maar straks niet meer, als het aan Gasunie en VolkerWessels ligt. Dan kan iedereen met een tablet of smartphone gewoon z’n eigen grond scannen.

Stel je voor, je kijkt via je iPad naar de grond en je ziet meteen helder in 3D-beeld wat waar onder de grond zit. Gewoon bij je eigen huis. Als het aan Gasunie en MapXact ligt, gebruikt over niet al te lange tijd iedereen deze nieuwe technologie. En daarmee kunnen een hoop graafschades worden voorkomen. Het gaat om een real-time-radar die ondergrondse kabels en leidingen zichtbaar maakt. Om deze grondradartechnologie verder te ontwikkelen, hebben beide partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met de technologie kan straks iedereen met een tablet of smartphone ‘door de grond heen kijken’ en kunnen duizenden graafschades worden voorkomen.

Elke drie minuten gaat het nu mis
In Nederland ligt in totaal ruim  1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Veel daarvan zijn wel gedocumenteerd, maar de vastgelegde positie hiervan is in veel gevallen onnauwkeurig. Het gevolg?  Bij graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld voor water en elektra, ontstaat schade. We praten hier dan over jaarlijks zo’n 35.000 schades aan bestaande kabels en leidingen. Gemiddeld gaat het elke drie minuten mis. Volgens het Kabel- en Leidingen Overleg (KLO) lopen de directe kosten hiervan jaarlijks op tot zo’n 25 miljoen euro.

Combi van innovaties
Dat is nogal wat. De grondscanner kan hiervoor een oplossing geven. Om in de grond te kunnen kijken, zijn er verschillende soorten technieken nodig. “Door de combinatie van diverse innovaties als machine learning en augmented reality, geeft deze 3D-grondscantechnologie meteen een duidelijk beeld van wat waar onder grond zit”, aldus Wido van de Mast, algemeen directeur van VolkerWessels Telecom. Hij spreekt zelfs van een disruptieve technologie. “Bovendien zorgt de duidelijke user interface ervoor dat iedereen de scanner eenvoudig kan bedienen en de resultaten kan begrijpen. Daarmee zorgen we niet alleen voor meer veiligheid voor onze medewerkers, maar ook voor de omgeving waarin we werken.”

Onderhoud en renovatie
De Gasunie wil de grondscanner ook gaan gebruiken voor onderhoud en renovatie. Met de scanner kan dan ook gekeken worden naar wat er veertig jaar geleden in de grond is gelegd en hoe elektriciteit of water in de buurt ligt.

De bèta-versie van de grondscanner is al uitgebreid getest. Binnen twee jaar zijn de scanners beschikbaar voor de professionele markt, waarna een versie voor de particuliere markt volgt, aldus Gasunie.