Melkcarrousel van de toekomst komt uit Groningen › City of Talent

Melkcarrousel van de toekomst komt uit Groningen

do, 1 september 2016

Pieter Schouten, boer en techneut, ontwikkelde de carrousel samen met designer en interieurarchitect Peter Zomerdijk en technicus Tjark Hulst. De aanleiding was Schoutens ontevredenheid over zijn eigen draaimelkstal. Hij is daarom gaan reizen om te kijken naar technieken van zijn internationale collega´s, van Texas tot Nieuw Zeeland. Na dit onderzoek ontwikkelde Schouten zijn 3C melkcarrousel, de 3C staat voor 'Cows, Comfort & Capacity', bij zijn eigen melkveebedrijf. 

Er passen maar liefst 40 koeien in de carrousel. Alle dieren blijven onder het toezicht van de boer dankzij de roterende stal waarin de koeien naast elkaar met hun achterzijde naar het midden gekeerd staan. Tijdens het melken krijgen de koeien krachtvoer te eten. De voerbakken hebben een ingenieus zwenksysteem, waardoor het mogelijk is om in en uit de carrousel te lopen. Het systeem is storingsvrij, aangezien het geen mechanische onderdelen bevat.

De 3C Carrousel speelt volgens Hulst Innovatie – een bedrijf dat grote draaitafels produceert voor het laden van kabels bij de aanleg van bijvoorbeeld windmolenparken op zee – met dit nieuwe systeem in op de laatste ontwikkelingen binnen de melkveesector. 'De melkvee-industrie vraagt om innovatieve ontwikkeling op het gebied van dierenwelzijn en de ergonomie van de melkveehouder,' legt het Groningse bedrijf uit. 'De industrie staat onder grote druk, de melkveehouder van tegenwoordig kan alleen een gezonde bedrijfsvoering houden als zijn basis voor een efficiënte melktechniek op orde is.'