Maak je leukste selfie met de nanocar › City of Talent

Maak je leukste selfie met de nanocar

Maak je leukste selfie met de nanocar

Maak je leukste selfie met de nanocar

wo, 30 november 2016

Op 30 november is de nanocar van City of Talent en Rijksuniversiteit Groningen gepresenteerd. De nanocar van 6 meter lang en 2 meter hoog is gemaakt ter ere van Nobelprijs-winnaar Ben Feringa, die op deze dag ook een lezing gaf in de Martinikerk. Voor wie de mooiste selfie maakt met de nanocar, heeft City of Talent een mooie prijs in petto!

In oktober hoorde RUG-wetenschapper Ben Feringa dat hij de Nobelprijs voor Scheikunde heeft gewonnen,  samen met Jean-Pierre Sauvage uit Frankrijk en James Fraser Stoddart uit Schotland. Ze ontvingen de prijs voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.

Moleculaire motoren

Feringa´s ontdekking van de moleculaire motor wordt in de wetenschap als grote doorbraak gezien. Hij was de eerste die een nanomotor bouwde; een machientje niet groter dan een molecuul. Deze moleculaire motoren blijven draaien onder invloed van licht en zijn opgebouwd uit de kleinst denkbare bouwsteentjes: atomen koolstof, waterstof, zuurstof, en stikstof.  In 2011 bouwde Feringa een nano-auto die over een oppervlak kan bewegen via een moleculaire ‘four-wheel drive’. Dit minuscule voertuig beweegt in een rechte lijn over een metaaloppervlak, waarbij de wielen worden aangedreven op basis van moleculaire motoren. De mogelijkheid om bewegingen op minuscule schaal te controleren, is een grote stap voor precisiegeneeskunde.

Win jouw eigen mini-me

City of Talent en de Rijksuniversiteit Groningen nodigen mensen uit om van 30 november tot en met 2 december een mooie selfie te maken met de nanocar, die ter ere van de Nobelprijs van Ben Feringa te zien is op de Grote Markt in Groningen wordt gepresenteerd. Wie de leukste selfie maakt, wordt beloond met een 3D full body beeldje – oftewel een nano-versie – van zichzelf. Wil jij je eigen mini-me bemachtigen? Plaats dan voor vrijdag 2 december 18:00 je selfie met de nanocar op onze Facebook pagina!

Update: de actie is afgelopen. De winnaar wordt binnenkort bekend gemaakt.

De nanocar gemist? Vanaf zaterdag 3 december is hij te bewonderen in de Broerstraat, voor het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit.