Leefplezierapp helpt voor meer geluk op je oude dag › City of Talent

Leefplezierapp helpt voor meer geluk op je oude dag

Leefplezierapp helpt voor meer geluk op je oude dag

Leefplezierapp helpt voor meer geluk op je oude dag

ma, 3 juli 2017

De Rijksuniversiteit Groningen en zorgconcern Espria hebben een nieuwe app ontwikkeld die ouderen helpt bij meer plezier en geluk in hun leven. Hoe? De Leefplezierapp geeft ouderen inzicht in dingen waar ze gelukkig van worden en die kennis bevordert het welbevinden en de zelfredzaamheid van senioren.

De Leefplezierapp is speciaal gemaakt voor 55+’ers. In een digitaal dagboek houden ze gedurende 30 dagen, door het beantwoorden van een aantal vragen, bij wat ze gedaan hebben en hoe ze zich voelden. Hiermee krijgen ze inzicht in wat hen gelukkig maakt en het mooie is: met de persoonlijke resultaten kunnen ze zelf aan de slag of met hulp van een familielid of verzorgende.

Geluk onder de loep
Vier jaar geleden startte het onderzoeksteam van de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de RUG samen met Espria met het wetenschappelijke onderzoek. De centrale vraag was: hoe kun je Nederlandse 55+’ers inzicht geven in patronen die hen gelukkig maken? RUG-onderzoeker Bertus Jeronimus: ‘Geluk is een persoonlijke beleving. De ene persoon is in zijn element wanneer hij samen met zijn vrienden is en een ander leest liever in alle rust een boek op de bank. Veel mensen denken dat ze weten wat hen gelukkig maakt, maar staan hier eigenlijk nooit bewust bij stil. Dus we hebben een app ontwikkeld waarmee mensen hun eigen leefplezier kunnen onderzoeken. Het gaat namelijk niet om dat ene piekmoment waarin je je blij voelt, maar dat je dag in dag uit tevreden bent.

Kleine verandering, groot plezier
App-gebruikers gaven aan dat ze er via de app achter kwamen dat kleine aanpassingen in de dagelijkse routine hen al gelukkiger maken. Zo ook bij Anjo (72): ‘Je wordt je heel bewust van hoe je leven eruit ziet. Zelf stond er echt even bij stil als ik bijvoorbeeld een leuk kaartje van iemand kreeg. Maar ook over de meer serieuze zaken ben ik bewust mee bezig gegaan door gebruik van de app. Zo ben ik slecht te been en loop op krukken, waardoor ik minder mobiel ben. Mijn partner moet zich daarom vaak aan mij aanpassen. Samen hebben we bekeken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Zo ondernemen we ook wel dingen apart, zodat hij ook kan doen wat hij graag wil. We blijven in ieder geval niet alle dagen samen op de bank zitten!’

En dat is ook wat onderzoeker Jeronimus vertelt: ‘Vaak zijn het simpele aanpassingen die er al voor zorgen dat je je fijner voelt. 55+´ers verplichten zich bijvoorbeeld vaak om te gaan sporten, omdat ze denken dat het gezond is en ze verwachten dat ze zich daardoor beter gaan voelen. Maar lang niet iedereen wordt gelukkig van sporten. Waar je gelukkig van wordt is namelijk voor iedereen verschillend. Door dit voor jezelf inzichtelijk te maken kun je hier wat aan doen, waardoor je je vaker fijner voelt.’

Benieuwd naar de Leefplezierapp? Je kunt deze hier gratis downloaden. De gegevens uit de app worden, na akkoord van de gebruiker, volledig geanonimiseerd gebruikt bij het verdere onderzoek naar patronen van geluk.