Kijk hoe gaaf: Groningse kunstenaars maken magische lichtshow in de natuur › City of Talent

Kijk hoe gaaf: Groningse kunstenaars maken magische lichtshow in de natuur

Kijk hoe gaaf: Groningse kunstenaars maken magische lichtshow in de natuur

Kijk hoe gaaf: Groningse kunstenaars maken magische lichtshow in de natuur

wo, 6 december 2017

Het Groningse kunstenaarscollectief WERC heeft iets wel heel gaafs gemaakt: Pixi. Dit is een digitaal organisme van 1000 led-lampjes die nu te zien is in de bossen van Drouwen in Drenthe. De lampjes reageren op bezoekers en elkaar. En dat is echt magisch om te zien.

Het is koud, pikkedonker en in de verte klinkt een bosuil. Je loopt tussen de bomen door en ineens fonkelen 1000 lichtjes op tussen de bomen. Hoe magisch? Dat is Pixi: een uniek lichtkunstwerk bij het Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen (Drenthe), ontworpen door het Groningse kunstenaarscollectief WERC en helemaal geïnspireerd op complexe patronen uit de natuur. Eigenlijk is Pixi een digitaal organisme en werkt net zoals een zwerm vogels of een schol vissen. Alleen dan zijn het geen dieren, maar 1000 led-lampjes die reageren op bezoekers en op elkaar.

Via Innofest
De Pixi is ontwikkeld op het festival Welcome tot he Village in Leeuwarden en via het innovatieprogramma van Innofest terecht gekomen in de Drentse bossen. Met Pixi wil WERC onderzoeken of een technisch digitaal organisme in staat is om complexe patronen van de natuur na te bootsen. Zo ontstaat er een groepsintelligentie tussen de lichtjes die ook nog eens wordt beïnvloed door de natuur.

 

Afbeeldingen: Knelis