Kerk der Wetenschappen: van magie tot energie! › City of Talent

Kerk der Wetenschappen: van magie tot energie!

do, 23 mei 2013

Zonnecellen op je dak, dat kennen we. Maar op je bord? Tijdens de Nacht van Kunst &Wetenschap kun je in de Der Aa-Kerk eetbare zonnecellen maken: E-tapas. En heel veel meer. Bezoekers werken zich in het zweet in HUMANergy. En wat doet de paus in de ‘Kerk der Wetenschappen’?

Al bijna acht eeuwen oud en nog steeds de modernste kerk van Groningen. De Der Aa-Kerk wordt tijdens de Nacht van Kunst & Wetenschap door Science LinX, het science center van de Rijksuniversiteit Groningen, omgetoverd tot de Kerk der Wetenschappen. Bezoekers kunnen hier zelf aan de slag met cutting edge science.

In de expositie Material Matter(s)! maak je kennis met de magische eigenschappen van materialen: supersterk, plakkerig of onzichtbaar. Hun eigenschappen zijn voor het blote oog vaak niet te zien, maar in de allerkleinste bouwstenen ligt de magie. De magische materialen kun je gebruiken om energie op te wekken. Publiek kan mee doen met het HUMANergy project en zich uitleven op energieopwekkende dansplaten. Ook de ‘Fantastische Fietsen’ zoals de Frituurfiets en de Jacobsladdertrapper geven energie. En hoe!

Voel de buzz van een zonnecel op je tong: maak en proef bij E-tapas. Deze zeer experimentele eetbare zonnecellen maak je van de appelbes, een energierijke bes die niet zuidelijker groeit dan Noord-Groningen. Deelname aan het E-tapas lab kan alleen door inschrijving vooraf of door een plek te winnen via Facebook.

Nog meer vonkende energie vind je in het Tesla Theater, waar je oog in oog staat met de tesla-coil, haar uitvinder, en zijn visioenen over ongelimiteerde draadloze elektriciteit werkelijkheid worden.

Ook is er hoog bezoek in de kerk. Topwetenschapper Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), is te gast in Debatlabb on Tour. Programmamaker Jan Douwe Kroeske leidt een open gesprek met Hans Clevers en Elmer Sterken, de rector magnificus van de RUG en wetenschappers en studenten. Thema is energietransitie. De vraag: nemen universiteiten het voortouw of zijn zij de bezemwagen van de duurzaamheid?

Het programma in de Der Aa-kerk gaat om 17:00 van start met een uniek kinderprogramma, waar wetenschappers in de dop de magie en energie van de kerk zelf kunnen ontdekken. Om 20:00 uur begint het hoofdprogramma.

Meer informatie over het programma van de Kerk Der Wetenschappen en aanmelding voor het E-tapas lab: http://www.denachtvankunstenwetenschap.nl/acts/#!/der-aa-kerk.