Jonge Groningse talenten programmeren kerstverlichting Grote Markt › City of Talent

Jonge Groningse talenten programmeren kerstverlichting Grote Markt

Jonge Groningse talenten programmeren kerstverlichting Grote Markt

Jonge Groningse talenten programmeren kerstverlichting Grote Markt

vr, 16 december 2016

Omdat steeds verschillende kinderen de verlichting van de boom programmeren, zijn de kleuren en patronen van de lampjes elke dag anders. De kinderen hebben met veel plezier aan het project gewerkt. Op 10-jarige deelnemer Wouter maakte het proces het meeste indruk: “Het ging mij niet echt om het resultaat. Ik vond het programmeren veel leuker. Om het zelf te doen was eigenlijk veel leuker dan het nu te zien, maar het is wel mooi hoor!”

Het project

Startup Kid is de initiator van het project. Ze organiseren workshops om kinderen enthousiast te maken over techniek. De jongens en meisjes tussen de zeven en twaalf jaar oud leren over programmeren, robotica en elektronica. Maar ook Drones, Fashion Tech en Minecraft komen aan bod. De kinderen doen dit op het kantoor van Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe in Groningen, zodat ze spelenderwijs kunnen ontdekken hoe het is om te werken voor een tech buro. De workshops voorzien in een grote behoefte en de kinderen, maar ook hun ouders, nemen met vol enthousiasme deel.

Waarom programmeren?

“Het belang van programmeren op de basisschool is gelegen in het feit dat bijna elke toekomstige uitdaging van onze kinderen aan software gerelateerd is. Het is niet alleen van belang dat onze kinderen aan deze software kunnen bijdragen, maar ook dat ze zich op zijn minst bewust zijn dat hun leven in grote mate zal worden beïnvloed door software”, aldus Jacob Klaassen CEO van Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe. Op basis hiervan was er een samenwerking met SKSG Kinderopvang die ook naschoolse opvang verzorgen. Hiervoor is een lesprogramma ontwikkeld om kinderen die op de naschoolse opvang zitten te leren programmeren. Enno v.d. Werff, directeur van SKSG, kijkt terug op een succesvolle samenwerking: 'Fantastisch dat Startup Kid met dit initiatief bij ons kwam. Wij vinden Wetenschap & Techniek erg belangrijk voor onze kinderen en dit was een fantastische invulling.” 

Groningen als start-up stad

Het programmeren van de kerstboom is een samenwerking tussen Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe, de Gemeente Groningen, Groninger City Club en de SKSG Kinderopvang. De gemeente Groningen en Groninger City Club zien verdieping in techniek als een belangrijke maatschappelijke waarde. Daarnaast versterkt het de economische basis van de stad en past het binnen de doelstelling om Groningen neer te zetten als een startup stad. Het einddoel in de vorm van de geprogrammeerde kerstboom, maakt dit voor iedereen op een visuele en opvallende manier zichtbaar.

Lees meer over Startup Kid >>