Jan Terlouw opent transplantatiepoli UMCG › City of Talent

Jan Terlouw opent transplantatiepoli UMCG

Jan Terlouw opent transplantatiepoli UMCG

Jan Terlouw opent transplantatiepoli UMCG

di, 16 mei 2017

Schrijver en politicus Jan Terlouw opent dinsdagmiddag 16 mei de nieuwe polikliniek transplantatiegeneeskunde in het UMCG.

Het UMC Groningen Transplantatiecentrum is het grootste transplantatiecentrum in Nederland. Alle soorten orgaantransplantaties vinden er plaats, zoals lever, long, nier, hart, pancreas, stamcel en dunne darm en gecombineerde transplantaties. Een aantal orgaantransplantaties verrichtte het UMCG als eerste in Nederland.

Patiënten waarvan het leven gered is met een donororgaan worden steeds ouder. Toch krijgen deze mensen na enige tijd te maken met gezondheidsklachten. Dat kan komen door de bijwerkingen van de medicijnen die hun weerstand onderdrukken om afstoting van het orgaan te voorkomen. Zo zijn overgewicht, botontkalking en huidafwijkingen klachten door langdurig gebruik van deze medicijnen. Sinds eind vorig jaar is er daarom een transplantatiecentrum waarin de verschillende programma’s samenwerken. Zo worden patiënten niet alleen gezien door de eigen artsen en verpleegkundig specialisten, maar ook door maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten, dermatologen en endocrinologen. Zo zijn er betere resultaten te bereiken.

Terlouw was als politicus grondlegger van het actieve donorregistratiesysteem. Bij de opening van de poli zijn naast hem sprekers zoals UMCG-topman Jos Aartsen, internist/nefroloog Stefan Berger, fysiotherapeut Gerda Reinsma en longtransplantatiepatiënt Jacob Bos.