Internationale Schaaktop speelt op 24 januari in Groningen! › City of Talent

Internationale Schaaktop speelt op 24 januari in Groningen!

Internationale Schaaktop speelt op 24 januari in Groningen!

Internationale Schaaktop speelt op 24 januari in Groningen!

di, 16 januari 2018

Tata Steel Chess Tournament

Dé internationale schaaktop komt op 24 januari speciaal naar Groningen voor een speeldag van het Tata Steel Chess Tournament 2018. Het is de 80e jubileumeditie en wereldkampioen Magnus Carslen uit Noorwegen is erbij, maar ook Wesley So uit de VS, Vladimir Kramnik uit Rusland en de Nederlander Anish Giri.

De jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament vindt traditiegetrouw plaats in Wijk aan Zee, van 12 tot en met 28 januari 2018. En tijdens het evenement spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters twee rondes op toplocaties in Nederland. Op woensdag 17 januari spelen de internationale schaaktoppers in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum en op woensdag 24 januari komen ze naar Groningen, waar ze in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen spelen. De wedstrijden worden gespeeld in de aula van het Academiegebouw en de opening vindt plaats om 14:00 uur. Alle speeldagen van het Tata Steel Chess Tournament zijn gratis toegankelijk en je kunt het ook live online volgen, met commentaar door Eric Hansen en Sipke Ernst (in het Engels).

Schaaksport verbindt
De schaaksport is verbindend en daar wil de organisatie dit jaar graag de aandacht op vestigen. “In Wijk aan Zee zullen wederom jong en oud, mannen en vrouwen en amateurs en wereldtoppers gelijktijdig achter het bord aanschuiven”,  vertelt Myra Rooselaar, voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament. “In alle speelsteden worden speciale activiteiten georganiseerd voor jongeren, in lijn met het “Future Generations” omgevingsbeleid van Tata Steel. We gaan ook door met het stimuleren en ondersteunen van initiatieven die de schaaksport benutten om jongeren van uiteenlopende culturele achtergronden met elkaar te verbinden.”

Groningen en Hilversum? Daarom!
Waarom juist in Hilversum en Groningen? “Groningen en Hilversum hebben beide een prominente plek in de historie van de schaaksport in ons land”, vertelt toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “De KRO organiseerde tussen 1982 en 1991 tien trainingsmatches voor Jan Timman, onder meer tegen toenmalig wereldkampioen Kasparov. En de stad organiseerde meerdere malen het NK Schaken, onder meer op het Mediapark. Groningen is de thuisstad van schakers zoals de familie Van Foreest, Sipke Ernst, Sergei Tiviakov en Jan Werle. In 2013 organiseerde de stad een rematch tussen Karpov en Timman. Groningen was in 1997 gastheer van het WK Schaken en organiseerde meer dan twintig keer het Europees Kampioenschap tot twintig jaar. Kortom: prima keuzes voor de uitstapjes van de jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament”, aldus Van den Berg.

Wimbledon van het schaken
Het Tata Steel Chess Tournament is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat en het staat zelfs bekend als “het Wimbledon van het Schaken”. Niet voor niets is Elmer Sterken, Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, vereerd dat de wereldschaaktop in het Academiegebouw komt spelen. “Het Tata Steel Chess Tournament brengt wetenschap, bedrijfsleven en de schaaksport bij elkaar in het hart van Groningen. We kijken uit naar de mogelijkheden die de organisatie van dit evenement brengt.” En ook Paul Rook, wethouder van de Gemeente Groningen, is blij: “Grootmeesters in Groningen. Dat klinkt niet alleen mooi, maar is ook heel logisch. De denksport is in Groningen sterk vertegenwoordigd. Zo trekt het jaarlijkse schaakfestival steevast veel schaakliefhebbers naar de stad. Gaststad zijn voor het Tata Steel Chess Tournament is niet alleen een grote eer, maar sluit ook goed aan bij het gemeentelijk sportbeleid om talenten uit de regio een podium te geven en om via sport verbindingen tot stand te brengen met andere partijen.”

Schaken voor Dummies
Het leuke is dat er tijdens het Tata Steel Chess Tournament ook verschillende schaken gerelateerde activiteiten worden georganiseerd. Zo zijn er op de speeldag in Groningen (24 januari) ook twee sessie ‘Schaken voor Dummies’, gegeven door Robert Ris.