IJsje na operatie helpt › City of Talent

IJsje na operatie helpt

IJsje na operatie helpt

IJsje na operatie helpt

ma, 21 augustus 2017

In het Martini Ziekenhuis in Groningen hebben ze het getest en het werkt: patiënten die na een operatie een ijsje kregen, gaan gemiddeld drie dagen eerder naar huis. Dat is toch heerlijk nieuws?

Het ijsje na de operatie is een onderdeel van een programma dat bestaat uit 23 punten die ervoor moeten zorgen dat een patiënt zich na een ingreep weer snel beter voelt. Daarbij gaat het onder andere om het eten van een ijsje na de operatie en om voldoende beweging. “Het is goed tegen een droge keel en patiënten hebben minder last van een honger- en dorstgevoel na het eten van een ijsje”, vertelt anesthesioloog Hans de Boer aan RTV Noord. 'De patiënt heeft zelfs keuze: een perenijsje of een klassiek raketje.'

Minder misselijk en sneller thuis
Het Martini Ziekenhuis werkt sinds januari met het programma. En sindsdien zijn er positieve resultaten geboekt, zegt de Boer. 'Voor de invoering van dit programma was zo'n 48 procent misselijk na een operatie. Nu is dat minder dan twee procent.' Ook gaan patiënten die aan het programma meedoen gemiddeld drie dagen eerder naar huis én zijn de complicaties met 30 procent verminderd.

Het 23-puntenplan is op dit moment alleen actief bij darmchirurgie. De bedoeling is dat de aanpak in de toekomst ook na andere operaties wordt toegepast.

Beeld: Hans van Asch