Hooikoorts? Grote kans dat je een voedselallergie krijgt › City of Talent

Hooikoorts? Grote kans dat je een voedselallergie krijgt

vr, 20 mei 2016

Eerst had je alleen last van tranende ogen, jeuk en moest je niezen als reactie op pollen. Typisch hooikoorts. Maar ineens krijg je ook last als je een appel, perzik of wat noten eet. Het jeukt nu in je mond, keel en oren. Wat weer typische kenmerken zijn van een voedselallergie. Patiënten denken vaak dat die twee niks met elkaar te maken hebben. Maar in veel gevallen is er een direct verband tussen voedselallergie en hooikoorts.

Kruisbestuiving

Steeds meer mensen met hooikoorts krijgen daarnaast te maken met een voedselallergie. Hoe dat komt? Bepaalde allergene stofjes die in vruchten, groentes en noten zitten, lijken heel erg op stofjes in pollen (de stuifmeelkorreltjes van grassen, bomen of planten). Het lichaam kan niet goed het onderscheid maken en zo krijgen mensen met een boompollenallergie ook een allergische reactie als ze vruchten met pit eten. Zoals appels, perziken en kersen.

Lastig vaststellen

Het lastige is dat iemand met een appelallergie vaak wél weer appelmoes of appelsap verdraagt. Verhitting maakt de allergenen namelijk meestal kapot. Daardoor is het soms lastig om de voedselallergie te herkennen. Ook zijn de allergische klachten verschillend en los van elkaar. Zoals bij hooikoorts en eczeem, terwijl er wel één gezamenlijke oorzaak kan zijn.

Medicatie

De onderzoekers van het UMCG kijken of ze kunnen ingrijpen op het moment dat een allergie ontstaat. Zo willen ze kijken of bij sommige mensen allergene stofjes makkelijker het lichaam binnenkomen en of op basis van genetische informatie vastgesteld kan worden of iemand een verhoogde kans op allergieën heeft. Gelukkig zijn er al oplossingen. Bij allergie is kortgezegd sprake van een te heftige afweerreactie van het immuunsysteem en medicatie helpt om dat te onderdrukken, zoals antihistaminicum. Als dat niet helpt, kan immunotherapie worden ingezet. Hierbij wordt de patiënt ongevoelig gemaakt voor de allergene stof door het lichaam er langzaam aan te wennen. De arts spuit dan met tussenpozen van een paar uur of dagen steeds wat meer van de stof in de huis.

Allereerste wereldwijde onderzoek pinda-allergie

Immunotherapie werkt goed bij hooikoorts en bij een wespen- of bijenallergie. Maar bij voedselallergie wordt het nog niet toegepast. Het UMCG start nu het allereerste wereldwijde onderzoek naar mensen met een ernstige pinda-allergie en een behandeling via immunotherapie. Tot nu toe is het advies voor deze patiënten om pinda strikt te vermijden. De onderzoekers hopen met deze studie dat patiënten straks behandeld kunnen worden voor hun allergie.