Holthausen gaat waterstoftankstations bouwen in Amsterdam en Groningen › City of Talent

Holthausen gaat waterstoftankstations bouwen in Amsterdam en Groningen

Holthausen gaat waterstoftankstations bouwen in Amsterdam en Groningen

Holthausen gaat waterstoftankstations bouwen in Amsterdam en Groningen

wo, 13 juni 2018

Holthausen uit Hoogezand ontvangt vier miljoen euro subsidie voor de bouw van twee waterstoftankstations. Eén komt in Amsterdam te staan, de ander in Groningen. Ook mag het bedrijf van dit geld waterstofvoertuigen ontwikkelen. Dit werd donderdag 31 mei bekend gemaakt tijdens het duurzaamheidscongres in Amersfoort.

Het Groningse waterstoftankstation komt waarschijnlijk bij Westpoort te staan en krijgt samen met het tankstation in Amsterdam de naam ‘Holthausen Energy Point’. De waterstof die je daar straks kunt tanken zal volledig duurzaam worden geproduceerd uit zon- en windenergie. Het station in Amsterdam zal zelfs off-grid haar eigen waterstofproductie voor de bevoorrading creëren.

Vuilniswagens en VW Transporters
Naast de tankstations bouwt Holthausen zowel in Groningen als in Amsterdam vier vuilniswagens om, zodat die volledig op waterstof kunnen rijden. En voor meerdere partijen in de gemeente Groningen bouwt het bedrijf ook nog eens acht VW Transporters om tot waterstofvoertuigen.

500 waterstofvoertuigen per jaar
Holthausen heeft onlangs de (om)bouwcapaciteit vertienvoudigd. Mede om deze opdracht en ook toekomstige klussen aan te kunnen pakken. Zo groeit het aantal waterstofvoertuigen dat het bedrijf jaarlijks kan ontwikkelen van 50 naar maar liefst 500 exemplaren. Dit zal de werkgelegenheid in de regio Groningen een impuls geven.

Samenwerking
Holhausen investeerde de afgelopen jaren in waterstoftechniek en groeide uit tot een belangrijke innovator. Het bedrijf heeft als doel om waterstof tanken mogelijk te maken in de noordelijke provincies. Voor de uitvoering van de tankstations in Groningen en Amsterdam werkt Holthausen samen met verschillende kennisinstellingen, waaronder de Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool van Amsterdam.