Hoe vaak je poept, zit in je genen › City of Talent

Hoe vaak je poept, zit in je genen

ma, 15 augustus 2016

We praten er niet zo graag over, maar daarom is poep niet minder belangrijk. Het kan je namelijk iets vertellen over hoe gezond je bent. Eet je bijvoorbeeld ongezond of gebruik je medicijnen, dan heeft dat direct effect op je stoelgang. Maar wat is nu eigenlijk een normaal ontlastingspatroon? Sommigen doen namelijk een keer per dag een grote boodschap, terwijl het voor anderen heel normaal is om drie keer per dag naar de wc te gaan, waar anderen dat weer één keer in de drie dagen doen. Waar deze grote verschillen vandaan komen? Het lijkt in onze genen te zitten, laat nieuw onderzoek zien.

Onderzoek met een dagboek

Een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift GUT laat zien hoe we verschillen in onze stoelgang door de rol van bepaalde genen. In het onderzoek is bij twee onafhankelijke bevolkingsgroepen uit Nederland (LifeLines Deep) en Zweden (PopCol) van in totaal bijna 2000 proefpersonen gekeken of er een relatie was tussen hoe vaak ze poepten en hun genenpakket. De onderzoekers vroegen daarvoor aan de proefpersonen om twee weken lang een dagboek bij te houden waarin ze bijhielden hoe vaak ze poepten. Ook werd DNA afgenomen. Zo konden de onderzoekers de twee gegevens aan elkaar koppelen.

Genen bepalen de stoelgang

Wat blijkt nu? Hoe vaak of minder vaak iemand naar de wc gaat, komt doordat er bepaalde genen bij betrokken zijn. Het bijzondere hierbij is dat veel van deze genen betrokken zijn bij de manier waarop ons lichaam omgaat met substanties die niet lichaamseigen zijn. Je kunt dan denken aan voeding en medicatie, maar ook aan elektrische stimulatie van zenuwen en spieren die organen als het brein, hart en ook je darmen aansturen. 

Vertalen naar de kliniek

Volgens de onderzoekers liggen de resultaten in dezelfde lijn als eerdere studies. Zo bleek eerder dat 2% van de patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (dit wordt gekenmerkt door darmklachten) een foutje in het stukje DNA hebben, dat invloed heeft op de werking van ion-kanalen. De nieuwe onderzoeksresultaten brengen veel mogelijkheden voor onderzoek naar slecht begrepen aandoeningen als het prikkelbare darmsyndroom. Nu is er namelijk informatie verkregen van mensen uit de algemene bevolking en kan deze vertaald worden naar de kliniek. Dit proces, waarin resultaten van algemeen bevolkingsonderzoek vertaald worden naar patiëntengroepen, heet translationele geneeskunde. 

Meer onderzoek is nodig

Dit is de eerste studie die kijkt naar de genetische basis van onze stoelgang. Voordat er echt iets gezegd kan worden over de specifieke genen en hoe die precies invloed hebben op hoe vaak we poepen, is er volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig binnen dit vakgebied.

Meer weten? Lees een referentie naar de wetenschappelijke publicatie of lees meer over LifeLines.