Hoe flesvoeding steeds meer op moedermelk gaat lijken

Hoe flesvoeding steeds meer op moedermelk gaat lijken

Hoe flesvoeding steeds meer op moedermelk gaat lijken

ma, 30 januari 2017

Moedermelk stimuleert de groei van nuttige bacteriën in de babydarmpjes en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben nu ontdekt hoe bepaalde koolhydraten in flesvoeding dat ook kunnen. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat de bacteriën slijm beter kunnen opnemen en zo beter kunnen overleven in de darmen. 

Flesvoeding -wat meestal gemaakt is van koemelk- stimuleert de mico-organismen in de darmen minder goed dan moedermelk. Maar door een mengsel van koolhydraten uit moedermelk toe te voegen aan flesvoeding verbetert dit. Deze speciale koolhydraten, humane melk oligosachariden, zijn alleen duur en lastig te maken. Producenten van babyvoeding ontdekten goedkopere koolhydraten, de galactooligosachariden, die een vergelijkbaar effect hebben. Dat is bijzonder, want de twee typen koolhydraten hebben een hele andere structuur. Onderzoekers uit Groningen besloten uit te zoeken waarom beide koolhydraatmengsels hetzelfde effect hebben. 

Darmbacterie
Alicia Lammerts van Bueren gebruikte de darmbacterie Bacteroides thetaiotaomicron als modelsysteem. In de menselijke darm breekt dit soort bacteriën onverteerbare koolhydraten af zodat wij er toch energie uit kunnen halen. ‘Het genoom van B. thetaiotaomicron is bekend en bevat een groot aantal gen-netwerken die gespecialiseerd zijn in het afbreken van specifieke koolhydraten’, legt Lammerts van Bueren uit. ‘Door te kijken welke netwerken actief zijn kunnen we de bacterie gebruiken om te zien welke reactie verschillende koolhydraten in gang zetten.’

Het onderzoek
De onderzoekers stelden de bacterie bloot aan beide typen koolhydraatmengsels en konden zo achterhalen wat het effect was van beide typen. Wat bleek? Beide koolhydraten activeren een netwerk dat zorgt voor de afbraak van mucine, een eiwit uit ons slijm. Alleen het goedkopere koolhydraat activeert daarnaast nog een netwerk van pectine. 

Hoe het werkt
‘Het lijkt er dus op dat de activatie van het mucine netwerk cruciaal is voor het positieve effect op de micro-organismen in de darm’, zegt Lammerts van Bueren. ‘Wij denken dat beide typen dit mucine netwerk activeren en zo bacteriën helpen te groeien, omdat ze dan het mucine uit darmslijm kunnen gebruiken als voeding.’ De activatie van het mucine netwerk door darmslijm zelf verloopt traag, via de prebiotica gaat dat veel sneller. ‘Op zo’n manier krijgen bacteriën heel snel het vermogen om zich met mucine te voeden.’

Opmerkelijke werking
Toch blijft het merkwaardig, want beide koolhydraten hebben een verschillende moleculaire structuur. ‘Blijkbaar bezitten ze toch bepaalde structurele eigenschappen waardoor ze kunnen binden aan een of andere activator voor het netwerk van mucine-afbrekende genen in deze bacteriën. Maar je had dat niet kunnen voorspellen op basis van de structuurformule van beide koolhydraten.’

Op het speciale, goedkopere koolhydraatmengsel hebben de onderzoekers patent gevraagd en ook op het gebruik ervan. Verschillende producenten van flesvoeding hebben al belangstelling getoond.