HEAT-house – een bijzonder test-huis op EnTranCe › City of Talent

HEAT-house – een bijzonder test-huis op EnTranCe

HEAT-house – een bijzonder test-huis op EnTranCe

HEAT-house – een bijzonder test-huis op EnTranCe

ma, 18 september 2017

In de proeftuin van EnTranCe staat een wel heel bijzonder ‘warm’ huis: het HEAT-house. Met deze nieuwe testfaciliteit kunnen metingen gedaan worden voor verwarmingstechnieken, geveloplossingen en installaties die op aardgas werken.

Op 31 mei overhandigde Annie Krist, CEO van GasTerra, de sleutel van een bijzonder huis op het Zernike aan Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool: het HEAT-house. Waarom dit huis bijzonder is? Het HEAT-house op de energieproeftuin van EnTranCe is een test- en onderwijsfaciliteit in één op het gebied van warmte-opwekkers. HEAT-house staat dan ook voor Heating Equipment & Appliance Testing House.

Put it tot he test
Het mooie aan het HEAT-house is dat er  levensechte situaties gesimuleerd kunnen worden met een speciale focus op temperatuurveranderingen. Hiermee test het HEAT-house nieuwe én bestaande verwarmingsmethoden (denk aan bijvoorbeeld warmtepompen). Zo kan het meest efficiënte gebruik van aardgas worden bepaald voor verwarmingsdoeleinden. Simpel gezegd geeft het HEAT-house hiermee antwoord op de vraag:

Hoe kan er het meest uit gas gehaald worden wat economisch mogelijk is?

Commercieel & onderwijs onder één dak
Commerciële partijen kunnen apparatuur testen en de warmtepotentiële grenzen van de geteste systemen onderzoeken. Daarnaast is het meten van isolatiewaarden van bouwmaterialen één van de vele mogelijkheden. Maar het mooie is, naast het commerciële gebruik kunnen ook studenten in het HEAT-house terecht. Zo zitten bedrijfsleven en onderwijs letterlijk onder één dak. Studenten kunnen er onder andere stages en afstudeeropdrachten volgen, projecten en onderzoek rond thermische systemen doen, zoals hybride waterpompen. Ook is er mogelijkheid om stage te lopen bij commerciële projecten en afstudeeropdrachten. Kortom, een ideale combinatie. Het HEAT-house is hierin uniek, omdat dit nogal wat flexibiliteit vraagt van de hard- en software voor de meet- en regelsystemen.

Unieke eigenschappen
Het HEAT-house heeft veel mogelijkheden als het gaat om het testen van verwarmingsinstallaties. Zo kunnen er verwarmingssystemen van verschillende grootte worden getest door een speciale structuur in het huis. Zo heeft het huis een volume van 420m3 waarin de temperatuur geregeld kan worden. Dit is weer opgesplitst in twee delen, een binnenste en buitenste deel. Het binnenste deel kan verdeeld worden in kleinere ruimte, bijvoorbeeld om een woonkamer te simuleren en het buitenste deel kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het testen van een buitenwarmtewisselaar of een lichtwater warmtepomp. Ook zijn centrale verwarming en vloerverwarming geïmplementeerd in het binnenste gedeelte van het HEAT-house. Zo kunnen door de speciale set-up verschillende delen apart worden verwarmd en getest. Bovendien zijn er vier verbindingsopstellingen aanwezig met flexibele meetapparatuur, zodat er onder referentieomstandigheden gemeten kan worden. Daarnaast kunnen verschillende isolatiematerialen getest worden op de verschillende delen van het HEAT-house.

Van idee tot warmte-huis
Het idee van het HEAT-house kwam van GasTerra om de rol van aardgas in de energietransitie te bevorderen. Samen met de Hanzehogeschool Groningen (met de energieproeftuin op EnTranCe en de opleiding civiele techniek en werktuigbouwkunde) is dit eerste idee in een ontwerp uitgewerkt. Om dit ontwerp tot een echt huis om te zetten, werden de civiele ingenieursbureaus Pharmtechnics en het gas-technologiebedrijf Kiwa gekozen. Samen begonnen deze partijen met het realiseren  van het ontwerp. Met als resultaat het HEAT-house zoals het nu staat op de Zernike campus.