Groningse startup IVWear maakt kans op Medische Inspirator Prijs ZonMw met draagbaar infuus › City of Talent

Groningse startup IVWear maakt kans op Medische Inspirator Prijs ZonMw met draagbaar infuus

Groningse startup IVWear maakt kans op Medische Inspirator Prijs ZonMw met draagbaar infuus

Groningse startup IVWear maakt kans op Medische Inspirator Prijs ZonMw met draagbaar infuus

ma, 13 november 2017

De Groningse startup IVWear van RUG-studenten Max, Melcher en Niels strijdt samen met prof. Bart Verkerke van het UMCG mee om de Medische Inspirator Prijs van ZonMw. Hun project: een draagbaar infuus waardoor patiënten veel beter kunnen bewegen. Uit meer dan 80 inzendingen werden ze verkozen tot finalist en maken ze kans op 75.000 euro.

Bewegen is goed voor je en het helpt enorm om te herstellen na bijvoorbeeld een operatie. Toch zitten veel patiënten helaas onnodig aan bed gekluisterd. Eén van de redenen is het infuus: die hangt aan een verrijdbare paal en moet je overal mee naartoe nemen. Niet prettig over drempels en de trap kun je er al helemaal niet mee op. Maar voor veel patiënten is het ook een belemmering, omdat ze zich met de infuuspaal echt patiënt voelen en daardoor niet graag rondlopen. Ex-patiënt en oom van student Niels van de startup: “Liften zijn moeilijk te nemen, trappen zijn een obstakel, dus op een gegeven moment denk je: weet je, ik vind het goed. Laat mij maar lekker in m’n bedje liggen”.

Eerste prototype
Met het verhaal van z’n oom in het achterhoofd, begon Niels samen met studenten Melcher en Max aan een oplossing voor dit probleem. Bart Verkerke, Hoogleraar Biomedische Productontwikkeling bij het UMCG, had al een idee voor een draagbaar infuus en bracht de studenten Max (arts-onderzoeker), Melcher (rechtenstudent) en Niels (student biomedische technologie) met elkaar in contact. Inmiddels zijn ze acht maanden verder en werkt het team bijna fulltime aan het project. Niels: “We zijn heel trots op ons eerste prototype.” Er is een aanvraag gedaan voor een octrooi in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en het eerste prototype wordt binnenkort getest in het UMCG.

Patiënt is positief
“Van de patiënten die we ons prototype laten dragen, krijgen we echt onwijs positieve reacties”, vertelt Niels. En als patiënten meer gaan bewegen, helpt dit om sneller te herstellen. Arts-onderzoeker Max legt uit: “Door onze draagtas is het makkelijker voor patiënten om te bewegen. Ze hoeven de infuuspaal niet over drempels heen te liften en iemand om hulp te vragen als ze een trap op willen lopen. En daarmee heeft het een toegevoegde waarde voor de patiënt.”

Meer bewegen, minder patiënt
“Onze droom is dat patiënten wereldwijd niet meer geclusterd zitten aan die paal”, laat Melcher weten. “Zodat ze vrij door het ziekenhuis kunnen bewegen en ze zich minder patiënt voelen. En mochten we de prijs winnen, dan zou ons dat een enorme kickstart geven om die droom te kunnen verwezenlijken.”

>>> Help IVWear met de ontwikkeling van het draagbare infuus. Het geldbedrag betekent een flinke versnelling van het proces. Stem via http://www.zonmw.nl/stemnu. Stemmen kan nog tot 20 november!

IVWear maakt een infuus draagbaar

IVWear maakt een infuus draagbaar