Groningen start proef met duurzame waterstof › City of Talent

Groningen start proef met duurzame waterstof

Groningen start proef met duurzame waterstof

Groningen start proef met duurzame waterstof

di, 2 mei 2017

Ad van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen aan de TU Delft, vindt dat Groningen een belangrijke rol moet spelen in het onderzoek naar duurzame productie van waterstof. En dat zetten ze in Groningen direct omgezet in daden: Gasunie en EnergyStock willen binnenkort bij Veendam een grootschalige proefinstallatie bouwen voor het omzetten van duurzame stroom in waterstof.

Duurzaam geproduceerd waterstof kan van grote waarde zijn voor de realisatie van de klimaatdoelen van de overheid. Auto’s, bussen en treinen kunnen erop gaan rijden en waterstof is een belangrijke grondstof voor de industrie. Zo kan groene waterstof industriële processen verduurzamen en het kan ervoor zorgen dat een groot deel van het aardgasgebruik verduurzaamd kan worden.

Eemsdelta
Prof. van Wijk schrijft in het plan voor de Noorderlijke Innovation Board dat de Eemsdelta een belangrijke rol speelt. De groene elektriciteit die daar aan land komt, onder andere vanuit de windparken op de Noordzee, zou volgens Van Wijk moeten worden gebruikt om het chemiecluster in Delfzijl van relatief goedkope ‘groene’ energie en waterstof te voorzien. Gasunie New Energy en EnergyStock zien ook in het dorp Meeden een belangrijke schakel in de productie van duurzame waterstof.

Meer lezen? Kijk hier