Groningen: ook City voor jong talent! › City of Talent

Groningen: ook City voor jong talent!

Groningen: ook City voor jong talent!

Groningen: ook City voor jong talent!

vr, 9 juni 2017

Bij Groningen-City of Talent hebben we het vaak over volwassen talent. Maar in onze stad is óók aandacht voor heel jong talent! IMC Weekendschool geeft jongeren uit achterstandswijken de kans om kennis te maken met enthousiaste professionals uit verschillende vakgebieden. Dit jaar vieren ze hun 10-jarig jubileum.

Zondagochtend 10 uur is het een drukte van jewelste in het onderwijscentrum van het UMCG. En nee, niet omdat studenten de collegezalen vullen; het zijn 110 basisschoolleerlingen die enthousiast aan het werk zijn. Ze volgen lessen van IMC Weekendschool Groningen. Extra school en dan ook nog in het weekend, zijn ze gek? Nee hoor, deze weekendschool is namelijk een grote, motiverende uitdaging voor deze jongeren uit de sociaal economisch zwakkere Groningse wijken. Zo knutselen ze bijvoorbeeld aan een maquette terwijl een echte architect ze helpt, pleiten ze in toga in een echte rechtszaal of maken ze hun eigen film samen met een heuse filmmaker. Niet bepaald saai dus.

Jubileum
Tien jaar geleden startte IMC Weekendschool in Groningen. Het bestond toen al in Amsterdam. In Groningen gaan basisschoolleerlingen uit de wijken De Hoogte, Vinkhuizen, Oosterpark, Paddepoel, Selwerd, Tuinwijk, Lewenborg, Beijum en Corpus den Hoorn naar de weekendschool. Door de lessen wordt hun wereld groter dan hun wijk en ontdekken ze meer over hun eigen talent. Inmiddels zijn 220 jongeren ‘afgestudeerd’ en volgen momenteel 110 leerlingen de klassen op zondag in het UMCG onderwijscentrum. “Drie jaar lang volgen de leerlingen de leszondagen”, vertelt coördinator Inge van der Veen. “Met een rechercheur doen we een onderzoek, en met een strafadvocaat leer je pleiten. Zo kunnen leerlingen alle beroepen binnen zo’n vakgebied proberen en ontdekken ze door te doen waar hun talenten liggen en wat ze leuk vinden. En dat is precies wat we met de weekendschool willen bereiken.”

Ontdekken van talent
Hoe dat gaat? Iedere week komt er een expert uit een vakgebied en mogen leerlingen vragen stellen. Vervolgens gaan ze aan de slag met een opdracht. Van der Veen: “Hiervoor werken we samen met experts uit allerlei vakgebieden. Aan het eind presenteren kinderen hun werk en ook deze vaardigheden ontdekken ze bij zichzelf. Ben je bijvoorbeeld een goede ontwerper, verteller of vind je schrijven juist leuk?”Door IMC Weekendschool  leren leerlingen hun eigen talent al op jonge leeftijd ontdekken. “Een mooi voorbeeld is het meisje dat heel stil is, weinig durft, maar bij ons toch in toga in de rechtszaal gaat pleiten dat de dader niet die zware straf verdient. Ineens staat ze met haar rug recht en komt op voor een ander. Zo ontdekt ze dat ze echt voor rechtvaardigheid is en bijvoorbeeld een goede spreker is. Wat ze bij een gewone spreekbeurt misschien nooit had ontdekt”, legt van der Veen uit.
Maar dat niet alleen, juist door uit de wijk te gaan, ontdekken leerlingen meer over de wereld. “Dat meisje had geen idee! Als ze geen weekendschool had gehad, is de kans groot dat ze alleen in haar wijk Vinkhuizen was gebleven. Door de weekendschool weet ze nu wat een rechter is, wat er in een rechtszaal gebeurt en wie weet werkt ze hier later zelf.”

Vraag ‘t een Donar-basketballer
In Groningen zoekt IMC-weekendschool vooral experts die lol hebben in hun vak en dát over willen brengen. “Zo was er laatst een basketbalwedstrijd van Donar. We gingen er samen met een journalist van het Dagblad van het Noorden naartoe en leerlingen mochten voor de wedstrijd mensen interviewen, zoals de mascotte en de cheerleaders. Een week later hadden we in het UMCG een persconferentie georganiseerd, waarbij ze een een echte Donar-basketballer alles mochten vragen. Samen met journalisten van het Dagblad en Sikkom hadden ze hiervoor vragen bedacht. Het leuke is: dat enthousiasme van de echte experts zie je gewoon overslaan op de kinderen.”

Toekomst
Of de weekendschool na dit jubileum toekomstplannen heeft? “Jazeker!” zegt van der Veen enthousiast. “We hebben een groot netwerk van alumni waarvoor onze deuren altijd openstaan. Zo helpen we ze bijvoorbeeld bij studiekeuzes of als ze een keer mee willen lopen met een expert. Landelijk zijn er al allerlei masterclasses voor alumni en die willen we in Groningen ook meer gaan aanbieden. Daarnaast is er een nieuwe tak die we IMC Basis- noemen. Want ook in de provincie liggen kansen. Bij scholen in middelgrote plaatsen  willen we het concept van de weekendschool naar de school, dus op locatie brengen. Zodat ook daar leerlingen uit groep 7 ontmoetingen hebben met vakexperts  en zo hun talent en interesses gaan ontdekken.”

18 juni proost  IMC Weekendschool op hun tienjarig bestaan in Groningen. “En op de toekomst, want de plannen zijn al in uitvoering”, aldus een enthousiaste van der Veen.

Meer weten over IMC Weekendschool ? Kijk hier