Groningen krijgt Energiebank via blockchain › City of Talent

Groningen krijgt Energiebank via blockchain

Groningen krijgt Energiebank via blockchain

Groningen krijgt Energiebank via blockchain

do, 5 juli 2018

Innovatief en groen nieuws voor Groningen: de gemeente wil een Groningse Energiebank opzetten, waarin duurzame energie via blockchain wordt uitgewisseld én waarin een innovatieve financieringswijze voor energiebesparende maatregelen in een huis komt.

Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen is deze nieuwe Energiebank een belangrijke stap naar een aardgasvrij Nederland. Hij presenteerde beide projecten tijdens het TransFuture Festival in Groningen aan Diederik Samson. Samson heeft de opdracht van het kabinet op twee miljoen huishoudens van het aardgasnet te galen.

Slimme blockchain voor energie
Het eerste project is een slimme manier -via blockchain- van uitwisselen en verrekenen van opgewekte energie binnen één en dezelfde wijk. Zo zijn er nu al in de wijken Reitdiep en Paddepoel partijen, zoals bewonerscommissies, energiecoöperaties en de gemeente, bezig met collectieve zonnepanelen of een wijkwindmolen en een wijkenergieplan. Punt is dat regelgeving nu nog niet altijd meewerkt en daarvoor moet er experimenteerruimte komen.

Financiering
Het tweede project is een innovatieve financieringswijze. Waarbij de lening niet gekoppeld is aan de bewoner, maar aan het vastgoed. Dit geeft de mogelijkheid voor huishoudens om energiebesparende maatregelen door derden te laten financieren en realiseren. De energierekening voor bewoners blijft daarmee gelijk. Uit de financiële ruimte die ontstaat door de energiebesparing, betaalt de bewoner geleidelijk de kosten voor de maatregelen aan de investeerder terug.

Groningen koploper energietransitie
Voor beide pilots heeft Groningen regelruimte nodig en daar heeft wethouder Gijsbertsen Diederik Samson om gevraagd. Eén van de argumenten was dat het kabinet toezegging heeft gedaan om Groningen koploper te maken van de energietransitie.