Gezocht: Codebuddies voor meiden in VO › City of Talent

Gezocht: Codebuddies voor meiden in VO

Gezocht: Codebuddies voor meiden in VO

Gezocht: Codebuddies voor meiden in VO

di, 3 juli 2018

Groningen Digital City zoekt ‘Codebuddies’: vrouwelijke rolmodellen die in de ICT werken en aan meiden van 14 of 15 laten zien wat programmeren écht inhoudt.

Ben je vrouw, werk je in de ICT of volg je zelf een MBO-, HBO-, of universitaire ICT-gerelateerde opleiding én lijkt het je leuk om jonge meiden enthousiast te maken? Dan zoekt de Groningen Digital City club jou! Meld je aan als Codebuddy en doe mee.

“Als we meer meisjes richting een carrière in de ICT willen sturen, zullen we ze veel eerder moeten zien te enthousiasmeren voor het vakgebied.” Dat zegt Bob Voorneveld, die zich vanuit Groningen Digital City bezighoudt met digitale geletterdheid. Want nog steeds zijn er naar verhouding veel minder vrouwen werkzaam in de ICT dan mannen. Het project Codebuddies moet daar verandering in brengen door jonge meiden enthousiast te maken voor een carrière in de ICT.

Idee uit de VS
Codebuddies komt uit een idee van HackerOne, het succesvolle Groningse bedrijf dat de digitale beveiliging van bedrijven en organisaties wereldwijd test op zwakke plekken. HackerOne zocht naar een oplossing en kwam zo via een contact in de Verenigde Staten terecht bij het concept Codebuddies, waarbij vrouwen uit de ICT jonge meiden helpen bij hun eerste stappen in de wereld van het programmeren. “Die doelgroep is nog veel te onderbelicht, terwijl meisjes toch echt net zo goed kunnen leren coderen als jongens”, zegt Voorneveld. “Ze hebben alleen vaak een extra duwtje nodig om over die drempel dat ‘mannenwereldje’ binnen te stappen. Door ze daar op jongere leeftijd niet een beetje bij te helpen, houd je dat wereldje dus in stand.”

1e succes op Kamerlingh Onnes en Praedinius
Om het idee uit te voeren, klopte HackerOne bij Groningen Digital City aan, die een groot netwerk in het Groningse onderwijs heeft. Met al succes, want tien weken lang gingen de eerste Codebuddies al langs bij het Kamerlingh Onnes College en het Praedinius Gymnasium met groepjes meiden van 14 en 15 jaar. Met mooie resultaten want veel meiden zijn erg enthousiast over de ICT. Wat volgens Voorneveld goed is, want groot voordeel is dat deze meiden nog voor hun profielkeuze zitten.

Buddies gezocht!

Nu wil Groningen Digital City dat het Codebuddies-project een groter vervolg krijgt. En daar hebben ze nieuwe buddies voor nodig. Wil je eerst meer weten over hoe het is om Codebuddy te zijn? Kom dan op donderdag 5 juli naar het gedempte Zuiderdiep 98. Daar vindt van 12.30 uur tot 13.30 uur een meetup plaats (inclusief lunch!) waarbij je kunt kennismaken met de initiatiefnemers van HackerOne en een aantal coaches.

Stuur voor meer informatie of om je meteen als Codebuddy aan te melden een mail naar Bob Voorneveld: info@bobvoorneveld.nl