Festival vernuft getest op Noorderzon › City of Talent

Festival vernuft getest op Noorderzon

Festival vernuft getest op Noorderzon

Festival vernuft getest op Noorderzon

wo, 23 augustus 2017

Festival Noorderzon is dit jaar proeftuin voor innovatieve vindingen. Door verschillende start-ups in samenwerking met onder andere de Hanzehogeschool wordt getest met een verplaatsbaar oplaadpunt, matten van hennep en súper gedetailleerde plattegronden. 

Noorderzon is verbonden aan Innofest, dat festivals ziet als een tijdelijke mini-maatschappij waar start-ups, bedrijven en studenten oplossingen bedenken voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om producten verder te ontwikkelen.

Even opladen
Primeur op Noorderzon voor het prototype van de Sunflower. Deze parasol doet met de gewonnen zonne-energie direct dienst als oplaadpunt voor mobiele apparaten. Door kleine paneeltjes te gebruiken, kan elke zonwering worden ingezet als receptor. Bezoekers van Noorderzon kunnen gratis hun telefoon opladen. Als deze test goed gaat, is het mogelijk dat in de toekomst een compleet evenement draait op Sunflowers.

Zoek de crêpes
Wizzymaps gaat verder waar Google Maps stopt. De online plattegronden zijn zo gedetailleerd, dat je kunt zien waar je het toilet kunt vinden, waar een koffietentje is en zelfs wat de crêpes kosten als je nog achteraan staat in de rij. Na een succesvolle test op Oerol, brengt Wizzymaps ditmaal het festivalhart van Noorderzon in kaart. De online plattegrond is embedded in de website van het festival en laat je precies zien waar welke act staat, inclusief time tables en alle informatie die je nodig hebt. De online map vind je hier.

Verse groene sprieten
Kale vlaktes is een bekend probleem na een meerdaags festival. ‘Step on the Grass’ lost enerzijds het probleem op dat een festivalgebied opnieuw ingezaaid moet worden en anderzijds verkleint het de kans op beschadigingen aan het gras. Uit nevenstromen van de hennepvezel ontwikkelen de Hanzehogeschool en Hempflax viltmatten. Deze beschermen de ondergrond tijdens het festival en kunnen na afloop van het festival als substraatmat worden ingezet om het gras te laten herstellen. In de hennepmatten zit ook graszaad en voeding om het gras te verbeteren. De mat is 100% afbreekbaar en lost dus vanzelf op. 

Van 17 tot 27 augustus vindt in Groningen het tiendaagse festival Noorderzon Performing Arts Festival plaats. Met podiumkunsten uit heel de wereld en een groot zomerfeest trekt het festival jaarlijks zo’n 135.000 bezoekers uit heel Europa. Innofest is een consortium van acht festivals uit Noord-Nederland. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten testen op de festivals hun maatschappelijk verantwoorde prototypes en bedenken oplossingen voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben. Innofest beschouwt festivals als controleerbare minimaatschappij, waarin uitdagingen om te verduurzamen op het gebied van bijvoorbeeld afval, water, elektriciteit en voedsel vergelijkbaar zijn met die in de echte maatschappij.