Elke Slagt-Tichelman wint prestigieuze onderzoeksprijs › City of Talent

Elke Slagt-Tichelman wint prestigieuze onderzoeksprijs

Elke Slagt-Tichelman wint prestigieuze onderzoeksprijs

Elke Slagt-Tichelman wint prestigieuze onderzoeksprijs

do, 13 juli 2017

Docent en onderzoeker Elke Slagt-Tichelman van de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) heeft een prestigieuze onderzoeksprijs gewonnen voor haar onderzoek naar de binding tussen moeder en kind. Want die is heel belangrijk, al tijdens de zwangerschap. Ze won de prijs op het congres van de International Confederation of Midwives (ICM) in Toronto, Canada.

In haar onderzoek kijkt Slagt-Tichelman naar welke factoren geassocieerd zijn met moederkind-binding en wat de impact is op de ontwikkeling van kinderen. Voor een optimale moederkind-binding is het belangrijk om hier tijdens de zwangerschap al aandacht aan te besteden. De binding met de moeder is belangrijk voor een veilige hechting en een goede emotionele ontwikkeling van het kind.

Emotionele kant van moeder worden
Volgens Slagt-Tichelman verdient de emotionele kant van moeder worden en het vormen van een nieuw gezien net zoveel aandacht als de fysieke gezondheid van moeder en kind. Slagt-Tichelman: “Om de rol als moeder goed te kunnen vervullen, is het belangrijk dat beiden optimale zorg krijgen. Dit werd ook op het congres meerdere malen onder de aandacht gebracht. De verloskundige speelt hierbij als zorgverlener een belangrijke rol.”

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met AVAG en de afdeling Huisartsengeneeskunde van het UMCG, Rijksunviversiteit Groningen en de afdeling Midwifery Science van VUmc. Het onderzoek is een vervolg op de Pregnancy, Anxiety en Depression-studie en uitgevoerd door heel Nederland onder ruim 6000 zwangere vrouwen.