Elektronische neus "ruikt" aanleiding longaanval › City of Talent

Elektronische neus "ruikt" aanleiding longaanval

ma, 18 juli 2016

Wat is nu precies een longaanval? En wat voor symptomen brengt dit met zich mee? Een longaanval is een opvlamming van de ziekte COPD. Wanneer iemand een longaanval heeft, gaat dit vaak gepaard met veel hoesten, benauwdheid en taai slijm. Meestal verloopt een longaanval op vrij milde wijze, maar soms kan het zo erg zijn dat iemand eraan overlijdt. De boosdoener is meestal een bacterie of virus en een juiste opsporing hiervan is belangrijk voor een directe behandeling. Met de nieuwe elektronische neus kan de oorzaak  van een longaanval veel sneller worden vastgesteld en de patiënt effectiever worden behandeld. Waar het nu nog in een laboratorium gebeurt en je dagen moet wachten, detecteert de eNose de oorzaak al binnen een paar uur. Ruim 350.000 Nederlanders hebben COPD. Naar schatting overlijden jaarlijks 6500 van hen aan deze ziekte; waarvan velen aan een longaanval.

Van Geffen publiceerde zijn onderzoek onlangs in het Journal of Breath Research. De eNose is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf The eNose Company in Zutphen.

Hoe werkt de eNose?

Patiënten die de eNose gebruiken, moeten vijf minuten rustig in de elektronische neus blazen, terwijl ze die zelf vasthouden. Ook krijgen patiënten een klein neusklemmetje, zodat alleen met de mond via de eNose geademd wordt. Sensoren in de elektronische neus meten dan de lucht en berekenen aan de hand hiervan de oorzaak van de longaanval. Zo wordt er door het apparaat gedetecteerd of de bron van de aanval een bacterie of virus is.

Het onderzoek

Van Geffen onderzocht 43 patiënten die te maken kregen met een ernstige longaanval. Om de betrouwbaarheid van de eNose te testen, stelden de onderzoekers de oorzaak van de longaanval vast met de laboratoriumtechniek en lieten de patiënten ook in de eNose blazen. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de resultaten van het laboratoriumonderzoek met de uitkomsten bij het gebruik van de eNose-techniek. En wat bleek? De eNose kon de oorzaak detecteren met een veelbelovende nauwkeurigheid. 

eNose is sneller en beter

Het onderzoek van Geffen laat zien dat de eNose in de toekomst heel nuttig kan zijn bij de behandeling van COPD-patiënten met een longaanval. Volgens van Geffen zijn de resultaten belangrijk: ‘De eNose zorgt ervoor dat je snel kunt ruiken waarom mensen een longaanval krijgen. Dit helpt om patiënten sneller en beter te kunnen behandelen.’ Met de eNose zijn de tijdrovende en dure laboratoriumtechnieken straks niet meer nodig. En dat bespaart weer een hoop tijd en geld. Hierdoor kan de elektronische neus straks ook in ziekenhuizen gebruikt worden met minder faciliteiten.