Drones en zelfrijdende auto’s: een Europese primeur in Noord Groningen met 5G › City of Talent

Drones en zelfrijdende auto’s: een Europese primeur in Noord Groningen met 5G

Drones en zelfrijdende auto’s: een Europese primeur in Noord Groningen met 5G

Drones en zelfrijdende auto’s: een Europese primeur in Noord Groningen met 5G

wo, 21 december 2016

Met 5Groningen, een initiatief van de Economic Board Groningen, wordt het noordelijke deel van de provincie de komende jaren een proeftuin voor innovatie. Ondernemers, 5G-experts, studenten en ander talent, beginnen volgend jaar met het testen van nieuwe en innovatieve toepassingen voor het supersnelle mobiele netwerk.

5G is de opvolger van het 4G netwerk en daarmee de nieuwste generatie van mobiele communicatie. Het 5G netwerk is veel sneller, kan veel meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt ook nog eens voor een langere batterijduur. Hoeveel sneller is dan sneller? Flink wat! Het nieuwe 5G netwerk is 10 tot uiteindelijk misschien wel 100 keer sneller dan 4G. Daarnaast is de vertraging in het netwerk ook vele malen kleiner.

Een proeftuin voor supersnel internet
Dankzij het supersnelle en betrouwbare dataverkeer van 5G, zijn er ook hele een hoop nieuwe toepassingen mogelijk. Zo zullen steeds meer apparaten in huis via internet verbonden worden (het Internet of Things), die van een afstand kunnen worden aangestuurd. Ook is het mogelijk om de gegevens van allerlei meetapparatuur en sensoren live te versturen en ze daarmee ook te volgen op afstand.

Doordat de gegevens razendsnel verstuurd worden, wordt het mogelijk om bijvoorbeeld operaties in het ziekenhuis uit te voeren met robotarmen die op afstand worden bestuurd. Ook zelfrijdende auto’s zullen we dankzij 5G in de toekomst gaan zien. Met 5Groningen wil de Economic Board Groningen in het noordelijke deel van de provincie daarom een proeftuin voor innovatie neerzetten, waarbij ondernemers de kans krijgen om hun creatieve ideeën daadwerkelijk te testen.

5Groningen, 5 thema’s
Het testen met 5G werd tot voor kort alleen in stedelijke gebieden gedaan, maar met 5Groningen komt hier verandering in. De testfaciliteit, een zogenaamd Fieldlab in een plattelandsgebied, is hiermee dan ook gelijk een Europese primeur. In 2017 begint de eerste fase van het project en het is de bedoeling dat de komende drie jaar allerlei toepassingen uitvoerig getest worden en zo steeds meer concrete vormen krijgen.

Om een wildgroei aan ideeën te voorkomen, werkt het initiatief met vijf verschillende thema’s: Landbouw. Zorg, Energie,Verkeer & logistiek en Leefomgeving. De toepassingen rond elk thema worden door een speciaal team uitgewerkt via workshops en brainstormsessies.

Zo’n team is multidisciplinair en bestaat uit maximaal negen personen. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemers uit de regio, liefhebbers van techniek en 5G-experts. Teams zullen intensief samenwerken met de grote partners van het project, zoals Agentschap Telecom, Ericsson, de Hanzehogeschool, Huawei, KPN, SURF, Vodafone en de Rijksuniversiteit Groningen.

Betere bemesting met drones
Hanze student en ondernemer Wilco Stollenga is een van de eerste geluksvogels die in 2017 mag experimenteren met het supersnelle mobiele netwerk. In mei dit jaar won hij met zijn bedrijf AgriFly de publieksprijs van de Anner Award. Met behulp van autonome drones die uitgerust zijn met sensoren, brengt Stollenga de biomassa van gewassen in kaart. Zo is het in een oogopslag duidelijk welke gewassen sneller groeien dan anderen. Met die data zien boeren dan precies of bepaalde gewassen wel genoeg mest krijgen, of juist teveel.

Het snelle netwerk levert voor AgriFly straks ook echt een enorm voordeel op. De zelfvliegende drones slaan per vlucht namelijk zo’n 20 gigabyte aan informatie op. Met de oude verbinding kostte dat zo’n 10 uur om te verwerken, maar met het 5G netwerk kan dat al tijdens de vlucht. De scan is dan gewoon klaar op het moment dat het vliegtuigje geland is.