De jongste startup ter wereld lanceert de app Spacetime om zelf berichten naar de toekomst te sturen › City of Talent

De jongste startup ter wereld lanceert de app Spacetime om zelf berichten naar de toekomst te sturen

De jongste startup ter wereld lanceert de app Spacetime om zelf berichten naar de toekomst te sturen

De jongste startup ter wereld lanceert de app Spacetime om zelf berichten naar de toekomst te sturen

do, 2 november 2017

Basisschoolkinderen van de plusklas van basisschool Oosterhogebrug te Groningen hebben - in bijzondere samenwerking met het bedrijfsleven - zelf een app ontwikkeld waarmee je berichten naar de toekomst kan sturen voor jezelf of voor een ander. De app heet Spacetime. Woensdag 1 november is de app officieel in gebruik genomen tijdens toekomstfestival Let’s Gro in Groningen met medewerking van locoburgemeester en wethouder onderwijs van Groningen Ton Schroor, voorzitter curriculum.nu Theo Douma en directeur New Nexus Richard Tapper.

 

Het opmerkelijke is dat de app is ontwikkeld door kinderen van basisschool de Oosterhoogebrugschool in Groningen. De jongste startup ter wereld kunnen we zeggen! De App vormt het eindproduct van een techniekproject tussen deze basisschool en de ICT-dienstverlener New Nexus, een IT bedrijf uit Tynaarlo met 150 medewerkers die o.a. apps ontwikkelen en meer maatschappelijk verantwoorde initiatieven op haar naam heeft staan. Met Spacetime, een soort tijdscapsule, kunnen tekst-, beeld – en geluid berichten naar de toekomst worden gestuurd én ondersteund door een ‘map’ op een gps-locatie worden achtergelaten. Nog voor het officiële uitbrengen van de app, hebben diverse publiek-maatschappelijke organisaties al hun interesse getoond. Zo wil het Groninger Archief in samenwerking met het onderwijs, educatieve stadswandelingen over de Groninger stadshistorie uitzetten. Ook de eerste zakelijke partijen hebben zich gemeld.

 

Hoe werkt Spacetime?

Spacetime is een app voor IOS en Android, waarmee je berichten - tekst,  foto en video - de ruimte in stuurt. Je bepaalt zelf op welk moment dit bericht wordt ontvangen en wie het bericht ontvangt. Tijd geeft je toekomstboodschappen meer relevantie, aandacht, emotionele lading en een onverwachte boost. Het ontvangen van het bericht wordt extra spannend, omdat de ontvanger al van te voren weet dat het bericht er aankomt,  maar dit nog niet kan zien of lezen, maar ze krijgen al wel een vooraankondiging in hun email. Je kunt dus je ‘toekomstige zelf’ een bericht sturen, bijvoorbeeld om je doelen en verlangens levend te houden. Je kunt de app ook gebruiken om een boodschap te sturen aan familie of vrienden, precies op het voor hun juiste moment. Om ze moed in te spreken op een moeilijk moment of te feliciteren met zijn of haar verjaardag. Of een nog meer bijzondere toepassing:


 

 

 “Mijn moeder is afgelopen zomer overleden. Ze heeft in de periode daarvoor een aantal berichtjes gestuurd aan haar familie en vrienden. Zo kreeg ik laatst een gesproken bericht van haar, waarin ze me succes wenst voor mijn belangrijke gesprek. Dat was zo emotioneel! Ik weet dat er voor kerstavond nog een berichtje voor me klaar staat met een filmpje. Ik ben heel benieuwd wat ze heeft gestuurd en zo is ze er op die familieavond toch een beetje bij”.

Hoe het begon

Het begon ruim twee jaar geleden’, zo verteld een enthousiaste Patrick Trentelman, docent en initiatiefnemer. ‘Mij werd gevraagd een plusgroep, zeg maar een talentengroep, op te starten. Omdat daarvoor geen curriculum bestaat, bedacht ik mij dat de Eerste Industriële revolutie een mooi uitgangspunt zou zijn om te ontdekken welke welvaart de uitvinding van de stoommachine ons heeft gebracht, maar ook welke consequenties het heeft gehad voor globalisering, verstedelijking, milieu, etc.’. Van het een kwam het ander. De stoommachine werd opgevolgd door de explosiemotor en al snel kwam de Digitale revolutie in beeld. Zo ook programmeertalen. Trentelman: ‘De leerlingen realiseerden zich hoe snel de ontwikkelingen tegenwoordig gaan en ik bedacht dat het leuk zou zijn om een tijdcapsule te maken, zodat we later nog eens terug zouden kunnen kijken op de wereld van 2016. In eerste instantie wilde ik het luik van de kruipruimte in mijn lokaal gebruiken voor een fysieke tijdcapsule, maar het leek ons leuk om ook beeld en geluid achter te laten. Zo ontstond het idee voor een app: berichten naar de toekomst sturen. Een boodschap achterlaten voor later. Voor jezelf of voor een ander’.

 

Verbinding bedrijfsleven

Omdat het bouwen van een dergelijke app meer vroeg dan Patrick kon bieden, zocht hij  ondersteuning van een softwarebedrijf. Al snel toonde New Nexus zich bereid en hielp de plusgroep met een professionele benadering. Trentelman: ’Er werden Requirement sessies gehouden, we bouwden Epic Stories die we middels SCRUM uitzetten in sprints’. Naast de techniek werd ook aandacht besteed aan de vormgeving, de kleuren en meer. En met het dichterbij komen van de serieuze app ging de plusklas ook in gesprek over marketing, pr en thema’s als privacy rechten. ‘Al met al is het project de kroon op een nu al bijna tweejarig project over geschiedenis, techniek, toekomst en programmeren’.