De Hydrohub: landelijk testcentrum waterstofeconomie › City of Talent

De Hydrohub: landelijk testcentrum waterstofeconomie

De Hydrohub: landelijk testcentrum waterstofeconomie

De Hydrohub: landelijk testcentrum waterstofeconomie

do, 3 januari 2019

De Zernike Campus is een nieuw onderzoekscentrum rijker. En wel een hele speciale: een landelijk testcentrum voor de waterstofeconomie.

In de Hydrohub gaan onderzoekers een waterstofproductie-unit op industriële schaal ontwikkelen en testen. Het testcentrum komt te staan op EnTranCe op de Zernike Campus en is een initiatief van het ISPT Waterstofconsortium. Deze heeft als missie om vóór 2030 op concurrerende wijze, grootschalig én CO2-vrij waterstof te produceren voor industrieel gebruik.

Waarom waterstof op grote schaal goed is?
Op dit moment komt bij de industriële productie van waterstof enorm veel CO2 vrij. Dat komt omdat aardgas bij hoge temperaturen om wordt gezet in waterstof. De oplossing? Elektrische productie van waterstof, want dat geeft twee voordelen:

1: aardgas verbruik vermindert enorm
2: de CO2-uitstoot gaat flink naar beneden.

Testen op grote schaal
De Hydrohub wordt een open testcentrum. Dat betekent dat partners, maar ook andere kennisinstellingen en bedrijven de innovaties uit eigen lab kunnen testen in elektrolyse-installaties van een halve megawatt. Op deze schaal kun je namelijk testen hoe technologie zich gedraagt bij opschaling. De Hydrohub moet een internationale standaard worden voor het ontwerpen van grootschalige elektrolyse-processen.

Maar dat niet allen, in het testcentrum zal ook onderzoek worden gedaan naar de infrastructuur voor waterstof én de rol van waterstof in energieketens van de toekomst.

Meer weten over de Hydrohub? Lees meer op de site van Campus Groningen.