Datacenter Google in de Eemshaven nu officieel geopend › City of Talent

Datacenter Google in de Eemshaven nu officieel geopend

Datacenter Google in de Eemshaven nu officieel geopend

Datacenter Google in de Eemshaven nu officieel geopend

di, 6 december 2016

Minister van Economische Zaken Henk Kamp zette in 2014 symbolisch de eerste schop in grond. Nu, twee jaar en €600 miljoen aan investeringen van het Amerikaanse techbedrijf later, is het megagrote datacenter van Google in de Eemshaven een feit. Vandaag werd het centrum officieel geopend door minister Kamp, met de Groningse internetondernemer Ben Woldring als eregast.

De vestiging van het enorme Google datacenter in Groningen was een proces van bijna tien jaar. Volgens het Dagblad van het Noorden was het niet alleen de ligging en de infrastructuur, maar ook voor een deel toeval dat het Amerikaanse bedrijf uiteindelijk voor de Eemshaven koos. In de eerste instantie werden er namelijk gesprekken met de concurrerende zoekmachine Yahoo gevoerd in 2003, maar die liepen echter op niets uit.

Erikas Napjus, toen nog werkzaam bij Yahoo als manager internationale operaties, voerde die gesprekken. Een jaar later, in 2004, meldde de Amerikaan zich opnieuw, met de mededeling dat hij nu voor Google werkte en dat het bedrijf op zoek was naar een nieuwe locatie in Europa. In 2006 bouwde Google een klein datacenter en de samenwerking met Groningse partijen beviel zo goed, dat het bedrijf in 2014 de knoop doorhakte.

Tientallen voetbalvelden, 10.000 servers en een hoop werkgelegenheid
Google investeerde €600 miljoen in de bouw van het enorme datacenter, die een oppervlakte van bijna 40 voetbalvelden heeft. Alleen de bouw al leverde 1.500 banen op, waarvan volgens het bedrijf zelf de helft uit Nederland zou komen. In totaal komen er zo’n 10.000 servers te staan. Al die ronkende servers verbruiken natuurlijk een hele hoop, maar al die verbruikte energie is 100% groen en wordt bij het windmolenpark uit de Waddenzee gehaald.   

Op het complex is plaats voor zo’n 200 technici, maar volgens de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord Nederland (NOM), levert de komst van Google ook een hoop indirecte banen op voor bijvoorbeeld toeleveranciers in de omgeving. Daarnaast is Google ook niet de minste naam, wat er volgens de NOM ook voor zorgt dat er nu een flinke toename is van interesse van andere grote internationale bedrijven.

Waarom Groningen?
Maar wat maakt Groningen dan zo interessant voor Google? De Eemshaven beschikte al over een hele goede infrastructuur, en,ook niet onbelangrijk, er ligt een hele belangrijke internetkabel tussen de VS en Europa. Het feit dat er een groot windmolenpark nagenoeg om de hoek ligt, speelde ook een hele belangrijke rol.

Eregast Ben Woldring
Het datacentrum van Google is al operationeel, maar vandaag werd het officieel geopend door minister Henk Kamp, met als eregast de Groningse internetondernemer Ben Woldring, sinds zijn 13e al bezig en bekend van Bencom, het moederbedrijf van succesvolle online prijsvergelijkers. De Groninger onderhoudt al jaren intensieve contacten met Google, en komt ook regelmatig in Silicon Valley.