Blockchain Hackathon Meetup: de eerste resultaten › City of Talent

Blockchain Hackathon Meetup: de eerste resultaten

Blockchain Hackathon Meetup: de eerste resultaten

Blockchain Hackathon Meetup: de eerste resultaten

do, 4 mei 2017

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat de grootste Blockchain Hackathon ter wereld in de Big Building werd gehouden. Maar alle ideeën die uit dat weekend zijn voortgekomen, zijn verre van in ijskasten gezet of op planken blijven liggen. Op dinsdag 2 mei vond de eerste officiële post-hackathon meetup plaats in de Big Building, dus hoog tijd voor een eerste presentatie van de resultaten.

Maar liefst vier teams zijn na het lange weekend van eind februari achter de schermen druk bezig geweest met het verder uitwerken van op blockchain technologie gebaseerde prototypes en concepten die de potentie hebben om de wereld te verbeteren. En dat is ook precies in lijn met het doel van de Dutch Blockchain Hackathon, die met het acceleratie-traject zoveel mogelijk probeert te stimuleren dat teams hun ideeën uitwerken tot echte oplossingen en producten.  

Re-inventing Government Track

Hoe kunnen we de overheid transparanter, betrouwbaarder en efficiënter maken? Kunnen we af van teveel bureaucratie, zonder dat de veiligheid van onze persoonlijke informatie in het geding komt?

Team It’s Time for Plan B werkt momenteel aan een open source (dus voor iedereen te gebruiken) timestamp plug-in voor blockchain technologie. Dit betekent dat alle nieuwe informatie die aan de blockchain toegevoegd wordt, automatisch voorzien is van een stempel waar niet mee geknoeid kan worden. Dit maakt het ideaal voor gebruik in de overheid, omdat het voor allerlei documenten gebruikt kan worden, van huwelijkscertificaten, tot diploma’s, juridische documenten en zelfs voor veilig elektronisch stemmen. Het team is op dit moment in gesprek met DUO en het RDW om te kijken naar mogelijke toepassingen.

Identity Track

Vertrouwen en identiteit gaan hand in hand, maar hoe kun je er echt zeker van zijn dat iemand daadwerkelijk is wie hij of zegt dat ‘ie is, zonder officiële documenten? En hoe kunnen we er voor zorgen dat onze persoonlijke informatie alleen toegankelijk is voor de juiste mensen en organisaties?

Het team Social Fabric bedacht het Refugee E-dentity, een online profiel voor vluchtelingen en asielzoekers zonder identiteitsdocumenten, die ze op een veilige manier in staat stelt om informatie over hun identiteit te delen met autoriteiten en organisaties. Deze organisaties kunnen zo in een oogopslag zien welke informatie al geverifieerd is door andere organisaties en autoriteiten, en vluchtelingen kunnen ook zelf zien en bepalen wie toegang heeft tot hun informatie. Social Fabric mocht hun idee vorige maand presenteren tijdens het SXSW festival in Austin, Texas en bouwen druk verder aan het platform.

International trade & entrepreneurship Track

De nieuwe DBA wet voor contracten tussen ZZP’ers en hun opdrachtgevers is op zijn zachts gezegd controversieel. De modelovereenkomsten kunnen maanden later door de Belastingdienst alsnog afgekeurd worden, inclusief boetes en de grote kans dat ZZP’ers inkomen mislopen.

Team Zissou werkt aan een platform voor ZZP’ers en opdrachtgevers, waar direct gezien kan worden of een contract of overeenkomst goedgekeurd wordt, zodat ze de zekerheid hebben dat er geen boetes en afkeuringen meer achteraf komen. D66 Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan heeft de teamleden voorgesteld aan Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes, om te praten over hoe het platform een oplossing kan bieden.

Energy Track

Hoeveel van de energie die we gebruiken is echt groen? en wat gebeurt er eigenlijk met de energie die we niet gebruiken? En hoe kunnen we zorgen dat mensen nog meer vertrouwen in duurzame energie?

Team TOBLOCKCHAIN bedacht Power to Share, een platform waar mensen de groene energie die ze zelf niet gebruiken, kunnen geven aan vrienden, familie, buurtgenoten of mensen die het echt kunnen gebruiken. Het team is zit inmiddels in het startup acceleratieprogramma van het Energy VentureLab, waar ze verder kunnen werken aan het bouwen van een prototype en hulp krijgen om er een succesvol bedrijf omheen te bouwen.