Avebe’s Innovatiecentrum op Zernike Campus bereikt hoogste punt › City of Talent

Avebe’s Innovatiecentrum op Zernike Campus bereikt hoogste punt

Avebe’s Innovatiecentrum op Zernike Campus bereikt hoogste punt

Avebe’s Innovatiecentrum op Zernike Campus bereikt hoogste punt

ma, 11 december 2017

Het gloednieuwe Innovatiecentrum van Avebe op de Zernike Campus heeft het hoogste punt bereikt. Nu begint dit centrum met de afdeling R&D en Innovatie van het grote aardappelzetmeelconcern echt vorm te krijgen. Het nieuwe gebouw brengt straks 100 medewerkers onder en er is ruimte voor startups in de agrofood sector; genaamd Innolab Biobased Economy.

Avebe kiest met het vestigen van het Innovatiecentrum op de Zernike Campus voor een ideale voedingsbodem voor hun eigen innovaties. Symbolisch werd daarom afgelopen zomer de eerste aardappel gepland bij de start van de bouw. Op de Campus is alle kennis aanwezig en het is een dynamische plek met een gunstig innovatieklimaat. Bovendien zetten de Gemeente en Provincie Groningen zich enthousiast in is er de synergie met de Rijkuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de ondernemers op de Campus Groningen.

Lab en proeffabriek
In het gloednieuwe Innovatiecentrum van Avebe komen onder meer een laboratorium, een proeffabriek, kantoren en een klanteninnovatiecentrum. Ook is er ruimte voor onderwijs en onderzoek. De vestiging van Avebe op de Zernike Campus betekent een grote impuls voor het innovatieve en ondernemende klimaat van Campus Groningen.

De R&D poot van Avebe en de community op de Campus weten elkaar al te vinden.

Van innovatie tot ‘culinairy kitchen’
Wat we van Avebe kunnen verwachten op de Campus? Allerlei innovaties, van heel praktisch tot fundamenteel onderzoek. Zo werkt Avebe aan praktische oplossingen voor betere toepassing van zetmeel of eiwit voor specifieke recepten en “clean-label”-oplossingen. Bij dit laatste kun je denken aan ingrediënten met unieke eigenschappen, zonder e-nummers. Daarnaast is het zichtbaar maken van deze innovaties een belangrijk onderdeel binnen het Innovatiecentrum. Het pand krijgt bijvoorbeeld een ‘culinary kitchen’ met ontvangst en demonstraties voor klanten. Hiermee geeft het centrum naast onderzoek en innovatie ook kans op de kennis te laten zien. Eigenlijk als een mooi visitekaartje voor Avebe én de regio.

Startups in Innolab Biobased Economy
En er is meer goed nieuws; de eerste startups die zich willen vestigen in het Innolab Biobased Economy hebben zich gemeld. Dit gedeelte wordt specifiek ingericht om open innovatie in de biobased economy te stimuleren en met de aanmeldingen is het Innolab al voor de helft gevuld. Marnix Pool, managing director Innolab Biobased Economy: "De R&D poot van Avebe en de community op de Campus weten elkaar al te vinden. De eerste speerpunten waar gezamenlijk in opgetrokken kan worden zijn al gedefinieerd en geconcretiseerd. Het Innolab Biobased Economy is de perfecte landingsplek voor deze samenwerkingsprojecten. En daarnaast zijn we er natuurlijk voor startende bedrijven die zich in dit thema begeven.”