Al Gores An Inconvenient Truth 2 triggert Groningse klimaatexperts › City of Talent

Al Gores An Inconvenient Truth 2 triggert Groningse klimaatexperts

Al Gores An Inconvenient Truth 2 triggert Groningse klimaatexperts

Al Gores An Inconvenient Truth 2 triggert Groningse klimaatexperts

vr, 17 november 2017

‘Fight, like your world depends on it.’ Waar Al Gore met zijn eerste film An Inconvenient Truth het grote publiek doordrong van de ernst van klimaatverandering, roept hij met dit vervolg op tot actie. Tijdens het IDFA in Groningen is An Inconvenient Truth 2 te zien. Op vrijdag 24 november organiseren Marketing Groningen, het Akkoord van Groningen, het Groninger Forum en het Climate Reality Project een speciaal nagesprek - onder leiding van wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere - over innovatieve, duurzame oplossingen in Nederland en specifiek in Groningen.

 

In An Inconvenient Truth 2 is te zien hoe Al Gore een energierevolutie ontketent. Van onderaf: met zijn Climate Reality Project leidde hij al 13.000 klimaatactivisten uit 140 landen op om wereldwijd de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan. Intussen zet hij zijn invloed ook in op het hoogste niveau, in gesprekken met wereldleiders om hen te overtuigen in actie te komen en de uitstoot van broeikasgassen in te dammen. In de film is te zien hoe de verkiezing van klimaatscepticus Donald Trump als president van de Verenigde Staten een klap is in het gezicht van Gore, maar zijn rotsvaste vertrouwen in een positieve uitkomst blijft overeind. De film is vanaf 23 november te zien in het Groninger Forum.

 

Tijdens het nagesprek, na de vertoning van de film op vrijdag 24 november, komt de Nederlandse en vooral ook de Groningse inzet tegen klimaatverandering aan bod. Albert de Hoop, burgemeester van Ameland, gaat in op het streven zijn eiland in 2020 energieneutraal te laten zijn. Om dit doel te bereiken, werkt Ameland nauw samen met EnTranCe, het Energy Transition Center uit Groningen. Patrick en Milan van der Meulen, door Al Gore opgeleid tot Climate Reality Leaders, vertellen over Enie.nl, hun Groningse bedrijf dat zonne-energie voor iedereen toegankelijk maakt door de energiemarkt anders te benaderen. Ook Maarten Loonen, onderzoeker op Spitsbergen en universitair docent Arctische ecologie aan de RUG, komt aan het woord. Hij zag met eigen ogen wat de klimaatverandering betekent voor de Noordpool.


De film, van 23 tot 26 november te zien op het documentairefestival IDFA in Groningen, begint om 19.30 uur in het Groninger Forum. Het nagesprek op 24 november, gepresenteerd door wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere, begint om 21.30 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.